Právě krátký čas před rozhodujícím zápasem je největším problémem, kterému národní tým čelí. „Příprava je o den kratší než obvykle, máme méně času na taktické věci. Práci s týmem směrem k zápasu musíme udělat dnes a nějaké minimum času máme zítra na oficiálním tréninku v Plzni,“ uvedl asistent trenéra Jiří Chytrý.

Patrik Schick.
Schick jako náhradník. Kdo půjde na Kosovo?

Do týmu přibyli pro závěr kvalifikačních bojů tři hráči záložníci Petr Ševčík ze Slavie a Lukáš Kalvach z Plzně a útočník Martin Doležal z Jablonce.

Nominace - InfografikaZdroj: Deník„Kalvach už s námi byl a v Plzni potvrzuje formu. Ševča hraje velmi dobře, naposledy dal branku, takže jsme se rozhodli pro něj. Dá se navíc použít zprostřed nebo ze strany hřiště,“ ozřejmil Chytrý výběr záložníků.

Na pozici útočníka trenéři ještě přemýšleli o Liboru Kozákovi, šanci ale dostal Doležal. „Oba umí dát branku, ale Martin nám sedí typologicky více. Je pohyblivější, dokáže hrát na větším prostoru a odvést víc práce pro tým bez míče,“ vysvětlil Chytrý.

Složité rozhodování

Vzhledem k absenci ofenzivní jedničky Patrika Schicka je hlavní otázkou pro trenéry, kdo ho v základní sestavě nahradí. „Máme něco v hlavě, ale chceme vycházet z toho, jak budou kluci vypadat na tréninku, pak se rozhodneme,“ upřesnil asistent Jaroslava Šilhavého.

Patrik Schick
Česko vs. Lipsko. Fotbalový reprezentant Schick má od klubu ultimátum

V minisouboji Michaela Krmenčíka a Zdeňka Ondráška může rozhodovat i téměř měsíční pauza, kterou má za sebou útočník Dallasu. „Snad ho to nebude limitovat. Není to ideální, ale dá se s tím vypořádat. Uvidíme na hřišti, jaká je skutečnost,“ podotkl Chytrý.

Složité rozhodování je ale čeká i na dalších pozicích, nicméně trochu příjemnější. „Když jsme přicházeli k reprezentaci, doufali jsme, že budeme mít k dispozici na každý post dva špičkové hráče, kteří pravidelně nastupují a předvádějí dobré výkony. Za takové starosti jsme rádi,“ usmíval se trenér.

Drobná výhoda

České fotbalisty požene proti Kosovu kupředu touha zahrát si na evropském šampionátu. Ale pozor. Nepříjemný soupeř ukázal na domácí půdě svou sílu a vyhrál 2:1. „Vrátili se jim nějací hráči, ale jinak čekáme, že se budou prezentovat stejně,“ řekl Chytrý.

Výhodu domácího prostředí v Plzni chce nyní využít český národní tým. „Měl by to být jeden z faktorů, který bude hrát pro nás,“ zadoufal Šilhavého pomocník.

Zleva Alex Král z ČR a Jordan Henderson z Anglie.
Králova hvězda stoupá vzhůru. Český „David Luiz“ by mohl hrát v Premier League

Pro český tým je také důležité, že před klíčovým duelem je o bod před čtvrtečním soupeřem. „Věříme, že výsledkem proti Anglii jsme získali minivýhodu. Jsou pod větším tlakem hrát na vítězství,“ podotkl asistent.

Na hráčích už je cítit, že jde o všechno. „Cítíme, že kluci si uvědomují, že to je rozhodující sraz. Na atmosféře je to znát,“ dodal Chytrý.