Fotbalový boom v Číně, díky kterému na východ Asie míří za miliardové sumy evropské či brazilské hvězdy a hvězdičky, se samozřejmě dotýká i slavných trenérů.

Někteří kývnou, druzí s díky odmítnou. Stejně jako například fotbalový kanonýr Cristiano Ronaldo, který nevyměnil dres Realu Madrid ani za  8,2 miliardy korun. 

Nepřehlédněte: Konec miliardového hýření. Čína povolí klubům jen tři cizince a zavede stropy

Čínský drak nikdy nespí, přesto nepochodil ani u Louise van Gaala - někdejšího trenéra Ajaxu, Bayernu Mnichov, Barcelony či Manchesteru United, který musel loni v květnu opustit kvůli neuspokojivým výsledkům.

Van Gaal byl od té doby bez práce. A i když mu na stole "přistála" pohádková smlouva z Číny, nepodepsal. Jen pro informaci: Odmítl lukrativní kontrakt, díky kterému by si za tři roky vydělal 44 milionů liber (přibližně 1,36 miliardy korun).

Po tragédii začal brát věci jinak

Chyba? Věřte, že ne. Nizozemský kouč je i přes četné úspěchy také jen člověk a rodina je pro něj nejdůležitější. Místo pohádkové nabídky tak překvapivě ukončil kariéru. Důvodem bylo náhlé úmrtí jeho zetě.

"Mohl jsem tam jít trénovat, ale jsem stále tady. V mé rodině se toho stalo tolik, že vás to donutí zabývat lidskou stránkou věci a brát věci jinak," řekl Van Gaal listu De Telegraaf.

Bývalý kouč nizozemské reprezentace zvažoval konec kariéry už po odchodu z United, ale rozhodl se raději pro "pracovní dovolenou".

Po rodinné tragédii ale přehodnotil své priority. "Teď už věřím, že se nevrátím," potvrdil, že uzavřel trenérskou érou.

Hlavně se držet své vize

O fotbalovém "důchodu" uvažoval už po mistrovství světa v Brazílii 2014, kde dovedl Nizozemsko k bronzu. Poté ho ale zlákala anglická Premier League, která mu v jeho životopise ještě chyběla.

A splnil si všechny své sny? "Dosáhl jsem v životě všeho, čeho jsem dosáhnout mohl. Přijde mi nudné zmiňovat všechno, ale podívejte na země, kde jsem pracoval a v jakých klubech," uvedl.

Během své kariéry vyhrál celkem dvacet trofejí. Za svůj největší úspěch ale považuje loňský zisk Anglického poháru. A to i přesto, že s Ajaxem ovládl i milionářskou Ligu mistrů.

"Posledních šest měsíců jsem bilancoval nad propastí. Anglická média dala mou hlavu na gilotinu. Ale v takových momentech se musíte držet své vize a dál inspirovat hráče," poradil recept na úspěch budoucím generacím.

Dosáhnou stejných cílů?