Fanoušci Slavie si s nadšením mnou ruce a těší se na start jarní části sezony, ti liberečtí ale mají hlavu v dlaních, protože právěz týmu svého minulého chlebodárce zásobuje trenér Eden posilami.

Ze severu Čech totiž přišel brankář Kolář s defenzivním záložníkem Kúdelou a libereckou minulost má rovněž obránce Pokorný, jenž naposledy působil ve francouzském Montpellieru.

Přetlak stoperů

Trpišovský má momentálně čtyři kvalitní stopery. Deliho, Jugase, Frydrycha a Pokorného.

„S Frydrychem jsme domluveni, že bude hrát na jaře spíše na kraji. Deli vypadá dobře, odtrénoval všechno, ale minulý rok byl hodně zraněný a pořád je tady hrozba jeho odchodu, ale rádi bychom tento stav už neměnili,“ řekl trenér po sobotním přípravném zápase, v němž jeho svěřenci na umělém trávníku na Vyšehradě rozstříleli druholigový Žižkov 5:0.

Vukadin Vukadinovič
Vukadinović začal ve Zlíně gólem. Chci na to od začátku pořádně vlítnout, říká

Během tohoto střetnutí byl tým Slavie rozdělen na dvě jedenáctky a každá odehrála jeden poločas. „Ze stoperů byl nejkonstruktivnější Pokorný. Pár minut byl nervózní a hledal se, ale rychle se do toho dostal,“ těšilo Trpišovského.

Odejde Laštůvka?

S angažováním libereckého brankáře Koláře se ještě více hovoří o odchodu podzimní jedničky Laštůvky. Slavia navíc získala slovenskou vycházející hvězdu, Vantrubu, který ale odchytá celé jaro v Trnavě. „O Laštůvku má zájem jeden klub, tak uvidíme, jak dopadnou jednání,“ přiznal trenér.

Jan Laštůvka
Velký návrat: Baník uloví také brankáře Slavie Jana Laštůvku

S velikým nadšením vlétl do zimní přípravy dlouho zraněný útočník Mešanovič. Ten si ale ihned zranění obnovil, čeká ho operace a na jaře se na trávníku neobjeví. Přesto, že slávistů už se netýkají evropské poháry a k dispozici je mimořádně silná trojice Škoda, Necid, van Buren, tak je to pro trenéra málo a chtěl by stáhnout z jabloneckého hostování Tecla, který dal na podzim osm gólů. Jen plzeňský Krmenčík byl lepší.

„Jeho příchod je pro mě prioritou. Kdyby přišel, tak beru kádr za uzavřený. I s mladými hráči, kteří budou hrát v sezoně za juniorku, je nás 23, a to je dostačující počet. Hlavní je vysoká kvalita hráčů,“ dodává Jindřich Trpišovský.

Jestli bude jeho nová slávistická mise úspěšná, bude nejsledovanější záležitostí fotbalového jara. Podmínky k tomu má ideální.

Zimní změny v kádru Slavie

*Odešli:
Dušan Švento, Halil Altintop, Ruslan Rotaň – všichni si hledají nové angažmá, Švento uvažuje o konci kariéry

*Přišli
obránce Lukáš Pokorný – Montpellier, 24 let
defenzivní záložník Ondřej Kúdela – Liberec, 30 let
brankář Ondřej Kolář – Liberec, 23 let
brankář Martin Vantruba – Trnava, 19 let, celou jarní část ještě odchytá na Slovensku
útočník Imad Rondič – Sarajevo, 18 let
záložník Jonas Auer – St. Pölten (Rakousko), 17 let, na testech
záložník Ruslan Mingazov – návrat z hostování Boleslav, 26 let

FC Viktoria Plzeň – Red Bull Salcburk 0:5
Plzni se příprava se Salcburkem nepovedla, ve Španělsku dostala výprask