Sobotní zápas byl pro Borussii klíčový. Porážka by zřejmě rozmetala na padrť i ty poslední trošky sebevědomí, jimiž krizí zmítaný tým disponoval.

"Před utkáním to vypadalo asi tak, že jsme jediným mužstvem na světě, který nemůže být šťastný," přiznal opět se usmívající kouč Jürgen Klopp.

Bylo to tak. Dortmund po začátku jarní části Bundesligy klesl na poslední osmnáctou příčku tabulky. Nic mu nevycházelo a trenér kritizoval, co šlo. Dokonce po domácí porážce s Augsburgem (0:1) uvedl, že se vůbec nediví reakci fanoušků (pískali).

O pozici Kloppa se minulý týden houfně diskutovalo. Ředitel klubu Hans-Joachim Watzke však odmítl o trenérovi jen pochybovat. A kritikům - v narážce na úspěšné minulé sezony - doslova vzkázal: "Kde byli v posledních šesti letech, na Antarktidě?"

Naprostá většina příznivců či expertů sice nepředpokládala, že by měla Borussia dál tápat. Mnozí však bili na poplach. Jeden z mála důkazů? Na sestup někdejšího šampiona již bookmakeři vypisovali kurz. Nyní tuto možnost třeba u Tipsportu stáhli.

Jen první krok

Po víkendu se totiž všem z BVB dýchá lépe. "Řekl jsem klukům, že se opět mohou radovat. Zaslouženě," podotkl Klopp. Jeho svěřenci Freiburg (s Vladimírem Daridou a Pavlem Krmašem) přejeli, předstihli ho v tabulce a jsou šestnáctí.

Jednalo se o první ligovou výhru na půdě soupeře po 162 dnech! "Šlo to dobře, ale byl to jen první krok," dodal kouč, jehož nedávno lanařily i Chelsea a Barcelona. Nejvíce chválil střelce, Marco Reuse (první gól) a Pierra-Emericka Aubameyanga (trefy v 56. a 72. minutě).

Druhý jmenovaný přiznal, že krizi si udělali v Dortmundu sami. "Je to o hlavě. Trenér nás před zápasem dobře naladil," uvedl.

Parta kolem zkušeného gólmana Weidenfellera ale nemůže být v klidu.

Už v pátek hostí Dortmund soupeře z Mohuče. Opět půjde o šest bodů.

Mnozí si jistě vzpomenou na podzimní duel, v němž velkoklub padl 0:2. Hosté byli lepší, měli tlak, více ze hry… Ale selhali. I proto, že Immobile za stavu 0:1 nedal penaltu. Co teď Klopp řekne hráčům? Bude znovu dbát na pozitivní myšlení.

"Nikdo už nemusí mít strach," tvrdí kouč. Nechme se tedy překvapit…