Kdo by to do nich řekl? Loni se fotbalisté Liberce trápili, sotva zachránili ligu. Jenže vyhráli pohár a díky minulým úspěchům (koeficient) se v boji o Evropskou ligu potkali se snažšími soky. Zrádnou kvalifikaci zvládli - pod novým trenérem navíc se stoprocentní bilancí, když vyhráli všechny čtyři duely a inkasovali jediný gól.

"Musím se štípnout a koupit si noviny, jestli je to pravda. Já tomu nevěřil ještě v 88. minutě, tak rychle jsme to všechno nečekali. Před třemi měsíci jsem stál na hřišti v Kolíně, kdy bylo 350 lidí a teď se tady děje tohle. O to je to hezčí," řekl Trpišovský po výhře 1:0 ve Splitu, kde zápas sledovalo více než třicet tisíc diváků.

Liberec v létě potkaly velké změny, vedle kouče přišla i řada nových hráčů, ale tým si v elektrizující atmosféře ve Splitu počínal jako ostřílený pohárový účastník.

"Atmosféra byla výborná. Spíš nás to nabíjelo, snažili jsme se to v kabině překlopit na naši stranu. Říkali jsme hráčům, že víme, kolik lidí nás podporuje doma u obrazovek, v Praze, v Liberci. Povedlo se to. Až na to, že nám v tom neskutečném počasí došly na konci síly, jsme odehráli výborný zápas," mínil trenér.

Mužstvu dokázal rychle vtisknout ofenzivní herní styl a Slovan až na úvodní Superpohár v této sezoně ještě neprohrál. "Je to zásluha všech lidí, celého realizačního týmu i lidí kolem. Já jsem malá součást toho. Snažíme se hráče donutit k fotbalu, který je v Evropě úspěšný. Fotbalisti tady byli, ale potřebovali víc makat a běhat," poznamenal.

Stále ale cítí, že mužstvo má rezervy. "Výsledky nás asi trochu předběhly. Myslím, že to je devátý zápas bez porážky, čtyři v Evropě, což je fantastické na to, co to hraje za hráče. Ale ta hra ještě není taková, jakou bych si představoval," řekl Trpišovský.

Ve skupině by si přál Dortmund. "Musím za tím Kloppem vyrazit na ten jeho stadion, i když už tam není. A pak bych si přál buď Celtic Glasgow nebo Fenerbahce Istanbul kvůli té atmosféře, jakou jsme zažili tady, abychom v tom pokračovali," podotkl.

Ani postup ze skupiny podle něj není nereálný. "Kdyby mi někdo řekl před třemi měsíci, kdy mě ničilo to, jak končí Žižkov, že s Libercem postoupíme do Evropy a po pěti kolech ligy budeme neporaženi, řekl bych, že to není reálné. Takže reálné je vše. Ale musíme zůstat pokorní. Tak, jak jsme se vyškrábali nahoru, zase můžeme rychle spadnout dolů," dodal.