Asi víte, že nasazení do evropských pohárů určuje koeficient – tedy bodový přepočet výsledků. Jenže tradiční systém čekají změny. Už od příští sezony dojde na revoluci. Nejlepší ligy si vymohly více klubů v Lize mistrů. Slabší země budou bity. A mezi nimi i Česko.

„Pro menší státy a svazy je to nepříjemné,“ uznal slovinský funkcionářAleksander Čeferin, šéf UEFA. Nechme stranou fakt, že český šampion – bohužel asi jen pro další sezonu – projde mezi elitu přímo. Horší situace panuje v druhé vlně.

Josef Hušbauer ze Slavie (vpravo) proti Borisovu.
Miliony jsou (skoro) na dosah. Slavii a Plzeň čekají odvety

Šance na postup do Ligy mistrů pro druhý tým z lig, jako je ta česká (nebo třeba švýcarská), se totiž rapidně sníží. Dosud platilo, že z tzv. nemistrovské části projde do základní skupiny pět klubů. Jenže od ročníku 2018/2019 už to budou jen dva kluby (z jedenácti). Matematik vám takovou šanci vyjádří osmnácti procenty. Bude se navíc hrát ve třech předkolech.

Ano, Čeferin podpořil rozvoj Evropské ligy. Jenže ta bude i dál slabou náplastí, zvláště pro elitu. Už tušíte, proč by hráči Plzně měli mít nyní dvojnásobnou motivaci?

Tomáš Rosický.
Návrat krále. Rosický: Beru buď všechno, nebo nic

Poslední dodatek, opět platný pro Viktorii, pokud si zajistí postup do play-off. Extrémně zajímavé budou výsledky dalších dvou mačů. Pokud klopýtne Ajax nebo Dynamo Kyjev, bude český zástupce opět nasazený. Pak je totiž rozdíl, když vám los přisoudí Liverpool nebo Sporting Lisabon.