„Plzeň jela v takovém tempu, že bylo těžké ho udržet,“ míní sportovní legenda Antonín Panenka. „Podle mě ji položil zápas se Sportingem a nešťastné vyřazení z Evropské ligy. Fotbalově jsou dobří, ale je potřeba k tomu přidávat srdce a bojovnost,“ hledá příčiny nezdarů.

Domácí Zbrojovka (v červeném) prohrála proti pražské Slávii.
Pavlík opustil hřiště na nosítkách a Slavia pak zužitkovala rohový kop

Kulhající favorité 

Po spanilé plzeňské jízdě ligovým podzimem, kdy z šestnácti zápasů patnáct vyhrála a ztratila body pouze za jedinou remízu, se zdají její jarní čísla až ne uvěřitelná: sedm bodů z osmi utkání!

„Jestli nám náskok bude stačit? To se uvidí až po třicátém kole,“ říká už trochu nervózní trenér Viktorie Pavel Vrba. Odehráno jich je 24 a pořadí na prvních dvou místech je shodné jako ve stejné části loňské sezony. Rozdíl existuje. Nyní má Plzeň náskok zmiňovaných pěti bodů, o rok dříve to byl jen jeden.

Musíme se soustředit na sebe 

Z titulu se sice radovali slávisté, ale ti mají tentokrát mnohem náročnější los. Kromě vzájemné bitvy v Edenu, které se fanoušci dočkají ve 27. kole, se Plzeňští utkají vesměs s celky z druhé poloviny tabulky, zatímco slávisté jedou do Liberce, Teplic a doma se střetnou s Jabloncem.

„Musíme se soustředit sami na sebe. Jsme ve fázi, kdy jsme schopni porazit každého a prohrát s každým,“ přiznává kouč sešívaných Jindřich Trpišovský. Hovoří na rovinu a dokáže být i kritický. „Naše výkony teď nejsou takové, abychom mohli myslet na absolutní špici.“

Fotbalové utkání HET ligy mezi celky AC Sparta Praha a SK Slavia Praha 17. března v Praze. Pavel Královec si bere na pomoc video k penaltě pro Slavii.
Derby Sparta - Slavia: V hlavní roli bylo video

Další kolo odehraje Slavia v Liberci a Plzeň v Brně. „Pět bodů není velký náskok, ale na druhou stranu, Slavia také nehraje ideální fotbal a má těžší los. Jestli Plzeň v Brně uspěje, tak už to zvládne. Vítězství by ji nakoplo,“ tipuje Antonín Panenka.

Fotbalové utkání HET ligy mezi celky AC Sparta Praha a SK Slavia Praha 17. března v Praze. Naštvaný Pavel Hapal.
OBRAZEM: Slavia dokázala nemožné. V derby stáhla třígólové manko

Na dvou židlích 

Červenobílí neřeší pouze ligové starosti. Dnes večer (20.15) je čekají ty pohárové semifinále Mol Cupu proti Mladé Boleslavi. Trenér Trpišovský nemá klidné spaní. Hodně se mu zaplňuje marodka. Z pátečního souboje s Karvinou si (drobná) zranění odnesly dvě opory Škoda s Hromadou.

„V podstatě nám chybí asi deset lidí,“ kroutí hlavou kouč a najde ještě jednu výhodu nejbližších soupeřů. „Boleslav si mohla dovolit šetřit hráče, my musíme vyhrát pokaždé,“ vysvětluje. Od přímého postupu do základní skupiny Evropské ligy dělí Slavii dva zápasy. Raději by si ale poslechla znělku Ligy mistrů. K té má stále blíž Viktoria Plzeň.

Fotbalové utkání HET ligy mezi celky AC Sparta Praha a SK Slavia Praha 17. března v Praze. V souboji zleva Václav Kadlec a Josef Hušbauer.
Neskutečné derby: Slavia získala na Spartě bod

Program Plzně a Slavie
25. kolo: Brno Plzeň, Liberec Slavia
26. kolo: Plzeň Karviná, Slavia Slovácko
27. kolo: Slavia Plzeň
28. kolo: Plzeň Slovácko, Dukla Slavia
29. kolo: Plzeň Teplice, Slavia Jablonec
30. kolo: Dukla Plzeň, Teplice Slavia
Podzimní vzájemný zápas: Plzeň Slavia 1:0 (79. Kolář)