Suárez příští týden absolvuje vstupní zdravotní prohlídku a s katalánským klubem podepíše pětiletou smlouvu.

"Liverpool opouštím s těžkým srdcem, já i moje rodina jsme si tento klub i město zamilovali. Klub mi dal všechno, ale hrát a žít ve Španělsku, kde žije rodina mé ženy, byl můj celoživotní cíl. Myslím, že nastal správný čas," uvedl Suárez.
"Jsem velmi pyšný na to, že jsem přispěl k návratu Liverpoolu mezi elitu Premier League a částečně i do Ligy mistrů. Jsem si jistý, že klub bude úspěšný i v příští sezoně," dodal.

Suárez kousl soupeře už potřetí v kariéře a také kvůli tomu dostal nejvyšší trest v historii MS. Až do konce října nesmí hrát ani trénovat se spoluhráči a v devíti zápasech si nezahraje za reprezentaci. Odvolání ve čtvrtek zamítla odvolací komise FIFA, poslední šancí ofenzivního hráče je odvolání ke sportovní arbitráži v Lausanne.

Barcelona měla o nejlepšího střelce uplynulé sezony anglické ligy zájem už před jeho incidentem v Brazílii. Podle nepotvrzených informací za Suáreze Liverpoolu zaplatí 70 až 80 milionů eur (okolo dvou miliard korun). Tím by se Uruguayec stal třetím nejdražším fotbalistou historie po Velšanu Garethu Baleovi a Portugalci Cristianu Ronaldovi, kteří působí v konkurenčním Realu Madrid. Na Nou Campu Suárez vytvoří hvězdné ofenzivní trio s Argentincem Lionelem Messim a Brazilcem Neymarem.

Čtvrtá posila Barcelony

Uruguayský kanonýr začal kariéru v domácím Nacionalu, odkud odešel do Nizozemska. Po angažmá v Groningenu a Ajaxu Amsterodam přestoupil na začátku roku 2011 do Liverpoolu. Anglickému klubu v uplynulé sezoně pomohl 31 góly k druhému místu v Premier League a získal Zlatou kopačku pro nejlepšího střelce Evropy.

"Luis je velmi zvláštní talent a chtěl bych mu poděkovat za jeho roli, kterou hrál v týmu v posledních dvou letech - během mého období v Liverpoolu," uvedl trenér Brendan Rodgers. "Liverpool dělal vše, co mohl, aby Luise udržel. Jen s velkou nechutí a po dlouhých jednáních jsme souhlasili s jeho přáním odejít do Španělska," dodal.

Suárez je čtvrtou velkou posilou Barcelony, která v minulé sezoně poprvé po šesti letech skončila bez velké trofeje. Nový trenér Luis Enrique už v létě do mužstva přivedl Němce Marca-Andrého ter Stegena, dalšího brankáře Claudia Brava z Chile a chorvatského záložníka Ivana Rakitiče.

Naopak odešli například španělský středopolař Cesc Fábregas (Chelsea) a chilský útočník Alexis Sánchez (Arsenal). Smlouvu neprodloužila dlouholetá gólmanská jednička Víctor Valdés, obránce a kapitán Carles Puyol ukončil kariéru.