To je kardinální otázka duelu. Je tu však ještě jedna, jež se týká právě chování na tribunách. Kosovo je totiž soupeř připomínající sud střelného prachu. Malá země, již část světa neuznává (souhlasí s názorem Srbska, které považuje osamostatnění Kosova za krádež svého území), a v Česku se najdou skupiny fotbalových chuligánů a to hlavně v barvách pražské Sparty kteří s tím souznějí.

InfografikaZdroj: Deník

Čeští fotbaloví fanoušci. Ilustrační snímek
V Kosovu byli zadrženi Češi. Chtěli připomenout válku se Srbskem

Proto se fotbalová asociace obává, že zápas naruší hlasy typu: Kosovo je Srbsko. „Na základě poznatků nejen v rámci České republiky jsme vyhodnotili listopadový zápas s Kosovem jako vysoce rizikový,“ řekl předseda asociace Martin Malík. „Ze strany evropské federace jasně zaznělo, že projevy jakéhokoliv rasového nebo politického podtextu k fotbalu nepatří a nebudou tolerovány. UEFA je připravena sáhnout k exemplárním trestům,“ varoval.

Nejde o přehnané obavy. Problém totiž vybujel už během zářijového zápasu kvalifikace v Kosovu. Tam byla zadržena skupina českých extremistů, kteří na duel chystali dron nesoucí vlajku s nápisem Kosovo je Srbsko.Malá odbočka: Ne, rozhodně nešlo o humanitární pracovníky, jak se kdesi objevilo. Důkazem jsou třeba i fotky na stránkách českých chuligánů přímo z policejní stanice, kde byli Češi vyslýcháni.

Pro nacionálně smýšlející Kosovany je taková akce nepřípustná. Došlo tak k útoku na jejich svrchovanost. K tomu si ještě připočtěte zářijový výrok Miloše Zemana („v čele tohoto státu jsou váleční zločinci“).

Hrozí ostuda

Už chápete, že ve čtvrtek nepůjde jen o fotbal? Hrozí ostuda, provokace, bitky. A teoreticky by mohlo dojít také k ukončení zápasu a následné kontumaci to je možné i v případě opakovaných rasistických projevů. Extremistům je jedno, že tím ohrozí národní tým.

Kvalifikace o ME, ČR - Kosovo
Boj o Euro se zkomplikoval. České fotbalisty zničila kosovská vášeň

„Pokud jde o nějaké politické transparenty, připadá v úvahu finanční postih nebo i v budoucnosti uzavření části stadionu. Ale Česká republika nemá výraznější škraloup z minulosti, i to hraje svou roli,“ konstatoval Rudolf Řepka, bývalý generální sekretář asociace, který je dodnes členem disciplinární komise UEFA.

Snad nebude muset sám kolegům vysvětlovat, co se to v Plzni dělo.