Varování před možným teroristickým útokem předal v pátek ministerstvu vnitra šéf Spolkového kriminálního úřadu (BKA) Jörg Ziercke, podle nějž je hrozba útoku spojena s islamisty. Ti prý plánují bombový útok. Ziercke proto na tajné schůzce informoval zástupce spolkového ministerstva vnitra a ministerstev v jednotlivých spolkových zemích.

"Německo stojí už delší dobu na mušce mezinárodního terorismu. Nyní ale nemáme žádné náznaky týkající se plánů nebo cílů útoku," citovala ministra vnitra agentura DPA.

Německá stanice SWR uvedla, že varování před terorismem přišlo do Berlína od ruské tajné služby FSB. Nebylo prý ale konkrétní a nesouviselo s dnešním finále fotbalové Ligy mistrů. FSB nicméně jmenovala konkrétní osobu podezřelou z terorismu a Spolkový kriminální úřad (BKA) ji už údajně identifikoval.

Agentura DPA upozorňuje, že podobná varování v minulosti často vyšla na prázdno. Berlín však vzal zprávu z Moskvy vážně, a to zejména v souvislosti s nedávným útokem na bostonský maraton, při němž zemřeli tři lidé. Ruská kontrarozvědka totiž americké úřady upozorňovala na podezřelé aktivity jednoho z údajných bostonských atentátníků Tamerlana Carnajeva. Americká strana však nakonec dospěla k závěru, že tento muž nepředstavuje vážné nebezpečí.

Německá policie hodlá nasadit veškeré prostředky, aby zvýšila bezpečnost, a to zejména na místech, kde se kvůli večernímu fotbalovému zápasu sejde větší množství lidí. Divákům chce při vstupu do areálů s velkoplošnými obrazovkami prohlížet tašky, aby vyloučila možnost, že někdo do davu pronese výbušninu.

Německé fotbalové finále mezi Bayernem Mnichov a Borussií Dortmund, které se odehraje na londýnském stadionu ve Wembley, budou mít Němci možnost sledovat nejen v televizi, ale i při nesčetných veřejných přenosech. Nejvíce lidí se zřejmě sejde v Dortmundu, Mnichově a Berlíně.

V Dortmundu se 18.000 diváků sejde pod střechou dvou Vestfálských sportovních hal a dalších odhadem 45.000 zaplaví náměstí před radnicí. Bayern svým fanouškům nabídl možnost sledovat zápas na domácím stadionu Allianz Arena, kapacita 66.000 míst je už vyprodaná. Další desetitisíce fanoušků vyjdou do ulic v Berlíně, kde je přichystané promítání na tradičním místě blízko Braniborské brány v centru města.