Klíčový zákrok v nastavení proti střele Karima Benzemy však gólman Bayernu Mnichov nezveličoval a označil ho za pouhou automatickou reakci.

Němci v Riu de Janeiro prakticky nepustili evropského rivala do závěrečného tlaku. Až v nastavení se dostal míč k Benzemovi, ale jeho střelu z úhlu Neuer jednou rukou vytáhl nad břevno. "Byla to jen automatická reakce," řekl Neuer novinářům po svém jubilejním padesátém startu v reprezentaci.

"Obrana odvedla dobrou práci a byla kompaktní. Musel jsem si pouze pokrýt bližší roh. Pokud by to prošlo do branky, byla by to chyba gólmana," přidal osmadvacetiletý odchovanec Schalke, jenž na brazilském turnaji potřetí udržel čisté konto.

Německo jako první tým v historii světových šampionátů postoupilo počtvrté za sebou do semifinále. "Je to skvělý pocit. Důležité je, že jsme hráli jako tým," zdůraznil Neuer.

Těšilo ho, že se proti Francii neopakoval vývoj osmifinále s Alžírskem (2:1), které tým Joachima Löwa rozhodl až dvěma góly v prodloužení a vysloužil si především v Německu hodně kritiky. Sám zkušený brankář musel několika výběhy zaskakovat za obránce.

"Chtěli jsme hrát dobrý fotbal i proti Alžírsku, ale ne vždy se nám to dařilo. Dnes jsme hráli výborně a ukázali, čeho jsme schopní. Jsme v dalším kole a těšíme se na příštího soupeře," dodal Neuer.

Německo vyzve v úterním semifinále Brazílii.