Fanoušci teď v euforii už vidí své hrdiny jako budoucí světové šampiony. Kdo ví, vedle Chile další černý kůň vyřazovací fáze.

"Je neuvěřitelné vidět naši zemi na světovém šampionátu. Ještě bláznivější je, že jsme porazili někdejší mistry světa. Jsme mistři, je to sen," jásal Ronaldo Jiménez, který právě mířil do centra oslav na hlavní náměstí kostarické metropole San José (čítá 300 000 obyvatel), nesl hrdě vlajku a plakal štěstím.

V centru se před zápasem shromáždilo několik desítek tisíc fanoušků. Země se doslova zastavila.

Zaměstnanci dostali v práci den volna a školy předčasně ukončily vyučování. Plno dětí ale vůbec nepřišlo a sledovalo zápas. "Jsem tak nadšený, že vidím svou zemi na mistrovství světa. V takový den jako dnes prostě nemůžete jít do školy," smál se šestnáctiletý Keyn Tucker.

Po zápase se středoamerický stát proměnil ve velký fotbalový karneval. Do ulic San José i dalších měst se vydaly davy nadšených fanoušků, pomalovaných do národních barev modré, bílé a červené. Tisíce řidičů vyvěsily ve svých vozech kostarické vlajky, troubily a ostatní příznivci prozpěvovali do rytmu.

Párty prý jen tak neskončí. "Budeme slavit do rána," řekl s úsměvem Jorge Loria, který má jasno, kam až Kostarika při své druhé účasti ve vyřazovacích bojích na MS dojde. "Budeme světovými šampiony," vykřikl bez váhání.

Ovšem na rozdíl od Chile má země kolem Ruíze malou základnu. Aby ne, když v zemi žije sotva čtyři a půl milionů lidí.