Nad jedním z istanbulských třetiligových stadionů se v horku vlnil vzduch a tým Karla Trnečky proti Španělům musel už od úvodu dohánět ztrátu. Ve třetí minutě vyběhl Toman proti Garcíovi Puentemu, tomu se podařilo brankáře přelobovat. Situaci mohl ještě zachránit Bubeník, ale míč netrefil a Španělé šli do vedení.

Reprezentace jedné z největších oblastí Evropy převzal otěže zápasu a tým z Moravy se neúspěšně snažil dostat do tempa. Krátkými přihrávkami a na amatérské fotbalisty nevídaně sebevědomou kontrolou míče vařil mančaft mladého kouče Maria Sáncheze Garcíi soupeře ze srdce Evropy.

„Byli velice silní na balonu, my jsme chtěli hrát kombinačně, moc jsme se k tomu ale nedostali,“ uznal trenér české amatérské reprezentace Karel Trnečka.

Sjezd Ecce Homo na longboardech
VIDEO: Desítky longboardistů sjíždí Ecce Homo

Hráči z oblasti Castilla y León ukázali typický španělský styl tiki-taka: „Je to tak. Mají takovou mentalitu, v menším měřítku to bylo jako Barcelona nebo Real Madrid. Věřili si, vycházelo jim to a my jsme běhali a běhali,“ konstatoval kouč z Hané.

Až pět minut před přestávkou našel Kaďorek centrem na zadní tyči osamoceného Woitka, ten ale ve skluzu v těžké pozici netrefil ideálně. Velkou šancí byla standardka těsně za pokutovým územím, pokus Petra Navrátila ale neprošel přes zeď.

Naopak skončil brejkem, García Puente přetavil bleskovou akci v gól do šatny a výraznou komplikaci pro český tým.

„Prvních patnáct dvacet minut jsme hráli velice ustrašeně a rychlý gól Španělům hodně pomohl. Do druhého poločasu jsme to chtěli zvednout a myslím, že se to povedlo. Snížili jsme a měli jsme tam ještě pár slušných příležitostí,“ mínil kouč Karel Trnečka.

Olomoucký kraj se ještě nevzdával, v 57. minutě zafungovala spolupráce hráčů z Jeseníku. Lukáš Woitek dobře vybojoval míč a předložil jej do tutovky Petrovi Navrátilovi.

Trenér Sigmy Václav Jílek
Kouč Jílek o zklamání z Eura, Chorém i nových tvářích v Sigmě

Ten nezaváhal a snížil na 1:2. Naděje na vyrovnání však brzy pominula, ze třiceti metrů se parádně trefil Alberto Rodriguez Ramos. Španělé si závěrečných dvacet minut pohlídali, snaha Olomouckého kraje v palčivém počasí vyždímala z hráčů zbytek sil a v 90. minutě pečetil skóre na 1:4 Ivan Jorge Vegas.

„Na konci už jsme odešli fyzicky. Někteří nemohli skoro chodit, natož běhat a hrát fotbal. Na čtyřicetistupňové vedro nejsme tak zvyklí, kluci tohle u nás ještě nezažili,“ podotkl Karel Trnečka.

S tureckým prostředím se pokusí vyrovnat jeho výběr ve druhém duelu základní skupiny, proti regionu jižního Ruska budou hrát v pondělí v podvečer ve fotbalově příhodnějších podmínkách. 

„Uvidíme, co přenese zápas s Ruskem. Bude to více o soubojích. Naděje tam pořád je, každý zápas je jiný. Svou roli sehraje samozřejmě i utkání Španělska s Irskem, které je také velmi kvalitní. My ale musíme hrát líp," ví kouč českého mužstva.

Fotbalisté a členové realizačního týmu se setkali na akci Kučova pětka, aby si připomněli pět let od vítězství Sigmy Olomouc v Českém poháru. Michal Ordoš
Nová výzva. Petr podepsal Slovácku, Ordoš míří do Rakouska

Castilla y León – Olomoucký kraj 4:1 (2:0)

Branky: 3. a 45. García Puente, 64. Rodriguez Ramos, 90. Jorge Vegas – 58. P. Navrátil. ŽK: Jorge Vegas – Samek, Škoda, Banasik.

Castilla y León: Ackermann Fabre – Pérez Minguez, Perona Funes, Jorge Vegas, Coque Pérez – Martínez García (56. Cabral De Barros), Del Álamo Cruces (72. Sánchez Caballero), Rodriguez Ramos, Alonso López – García Puente (78. Rodríguez Álvarez), Mato. Trenér: Mario Sánchez García.

Olomoucký kraj: Toman – Kopp, Samek, Bubeník, Zimčík – Škoda, Schlehr – Kaďorek (61. Bříza), Šinogl (34. Banasik), Woitek – P. Navrátil (74. Ferenc). Trenér: Karel Trnečka.