Nizozemci v kvalifikačním utkání o Euro dominovali, ale nedařilo se jim dostat míč do branky. To Kazachstán se ujal vedení po rohovém kopu.

"Byl to jejich jediný roh v zápase a jediná přímá střela. Pak zalezli kolem svého vápna a vytvořili hradbu. To se dá překonat jen rychlou kombinací. Dlouho se nám to však nedařilo," řekl po utkání trenér Hiddink.

Postupně tak začal posilovat ofenzivu a střídající útočník Klaas Jan Huntelaar chvíli po pobytu na trávníku srovnal umístěnou hlavičkou. Záhy navíc Kazachstán přišel o vyloučeného Bauržana Džolčijeva, který tak bude chybět v pondělnímu duelu s ČR, ale i tak držel remízu. O ní přišel až v posledních osmi minutách.

"Důležité bylo nepanikařit. Věděli jsme, že když budeme hrát naši hru, tak dříve či později ten gól přijde. Po úpravách v taktice jsme to nakonec otočili," těšilo Hiddinka.

Vyplatilo se mu, že k Robinovi Van Persiemu přidal dalšího útočníka Huntelaara místo defenzivního záložníka Nigela de Jonga. Získal tak větší údernou sílu v pokutovém území.

Hrdinou zápasu se však stal Afellay, který nejprve přihrál Huntelaarovi na gól, následně se na něm vyfauloval Džolčijev a nakonec záložník Olympiakosu Pireus sám vstřelil vítězný gól. Přitom to byl jeho první start za reprezentaci od listopadu 2012 kvůli zraněním.

"Afellay má za sebou těžké časy, proto je skvělé vidět, jak se dokázal vrátit zpět do formy. Dnes hrál opravdu výborně," chválil Hiddink. "Nyní se opravdu konečně cítím, že je všechno špatné za mnou. Je skvělé, že mohu být zpět v reprezentaci a ještě klukům takhle pomoci," dodal Afellay, který stále patří Barceloně, z které v Řecku hostuje.