BORUSSIA DORTMUND - BAYERN MNICHOV 1:2 (0:0)

Konec zápasu. Bayern ve finále naplno zúročil svoje zkušenosti. Dortmund sice byl aktivnější, běhavější i přímočařejší, Mnichov ale uměl efektivněji využít svoje výhody a zaslouženě vyhrál letošní ročník Ligy mistrů.

94. Ještě jedno střídání. Mandžukiče nahradil Gomez.

91. Duel pomalu končí, taktické šachy ale začínají. V sestavě Bayernu vystřídal Gustavo Ribéryho. Klopp připravil dvojí střídání. Błaszczykowského nahradil Schieber a Bendera Sahin.

88. GÓL!!! Dortmund - Bayern 1:2. Rybáři z Mnichova zasekli kořist až teď. Robben bezvadně načasoval svůj průnik do šestnáctky a poslal Bayern do vedení.

87. Elegantní akce Bayernu, na jejímž konci byl sřílející Schweinsteiger, který ostrou ranou trefil zeď jménem Weidenfeller.

87. Na trávníku se nic moc neděje. Týmy nechtějí udělat chybu. Zápas tak směřuje do prodložení.

80. Lewandowski teď dal jasně na srozumněnou, co si myslí o Bayernu, když nesportovně přišlápl kotník ležícího Boatenga.

77. Müller se teď skácel na hranici šestnáctky jako po dvaceti pivech. Stačil k tomu lehký dotek Subotiče. Místo penalty si tak málem vykoledoval žlutou kartu.

76. Skvělý Weidenfeller si poradil s dalekonosnou pumelicí Alaby. 

73. Ribéry s Grosskreutzem viděli žlutou kartu za vzájemnou roztržku.

72. Neuvěřitelná šance Bayernu. Müllerův pas se kutálel za brankovou čáru, nedůrazný Robben místo toho, aby ho dotlačil do sítě, koukal na to, jak Subotič na poslední chvíli odvrací dortmundskou katastrofu.

68. GÓL!!! Dortmund - Bayern 1:1. Dante nešetrně v šestnáctě sejmul Reuse a rozhodčí nařídil správně penaltu. Pro Bayern zůstal ještě milosrdný, protože brazilský stoper si hodně hlasitě koledoval o druhou žlutou resp. červenou kartu. Pokutový kop s přehledem zužitkoval Gündogan, který poslal Neuera na druhou stranu než míč.

64. Subotič teď odhodil Robbena, který zůstal dlouho ležet na zemi. Brzy se ale zapojil zpět do hry.

60. GÓL!!! Dortmund - Bayern 0:1  Ribéry s Robbenem teď ukázali svoje  schopnosti a připravili snadnou trefu pro Mandžukiče.

56. OPATRNOST. To je hlavní krédo obou týmů v posledních minutách.

50. Bayern hraje zkušeně. Nežene se bezhlavě do útoku, spíš vyčkává až se dortmundský splávek zahýbe, aby zasekl a udeřil.

46. Ani jeden trenér zatím do základních sestav nesáhl. Nebyl důvod.

46. Začal druhý poločas.

STATISTICKÉ SHRNUTÍ:  Dortmund - Mnichov - střely 7:5. Střely na bránu: 5:3. Rohy: 5:3. Nebezpečné útoky: 15:9. Gólové šance: 2:3. Ofsajdy: 0:2.

45. Skončil první poločas. Borrusia vstoupila do utkání aktivněji, měla minimálně tři gólové šance, z toho jednu stoprocentní Blaszczykowski, jehož vychytal skvělý Neuer. Na opačné straně se ale nenechal zaskočit ani Weidenfeller, který zatím ničí střelce Bayernu. Nejvýrazněji trápí starého známého smolaře Robbena.

43. A opěr Robben. Zcela sám před Weidenfellerem, který tentokrát zůstal stát a míč ho trefil do obličeje. Robben mohl být hrdinou už před rokem proti Chelsea, tehdy všechny své šance spálil a dnes v tom zatím pokračuje.

39. Müller z prava servíroval míč Robbenovi, který prudký pas minul.

39. Úžasná atmosféra, úžasný stadion, úžasný fotbal. Takový je zatím letošní vrchol Ligy mistrů.

36. Ve druhé slibné možnosti se ocitl Robben, který ale vůbec nevěděl, jak s ní naložit.

35. Neuer nyní hlavním hrdinou. Německá reprezentační jednička šla včas pod nohy Lewandowského a nedal mu šanci vymyslet lepší zakončení.

30. Robben se dostal až za záda obránců Dortmundu. Z mírného úhlu se snažil přelobovat Weidenfeller, který ale Messiho trik přečetl a zachránil Borussii od pohromy.

29. Žlutá karta. Důležitý moment! Stoper Bayernu Dante obdržel žlutou kartu za takticý faul, kterým zachytil rychlý brejk Dortmundu. Jmenovitě Reuse.

27. Vypadá to, že Bayern našel cestu do organizované obrany Dormundu. Vysoké balony by mohly být klíčem ke gólům. Další možnost otevřít skóre měl Martínez.

26. Fantastický zákrok předvedl Weidenfeller, který zlikvodoval hlavičku Mandžukiče.

25. Bayern se dostával do první slibné příležitosti. Rychlé překvapení pro obranu už chystal Müller, finální přihrávka mu ale nevyšla.

22. Neuer musel zase na zem. Mnichovští nespěchali s přístupem k protihráčů, z čehož těžil Bender. Brankáře soupeře ale nezaskočil.

20. Bayern působí poněkud zakřiknutě. Dortmund je živější tým. Dokázal to i Reus, který zakončoval další rychlý kontr Borussie.

15. První obrovská šance Dortmundu. Po rohovém kopu se dostal míč na kopačku Blaszczykowského, jehož ale vychytal gólman Bayernu. Včas zareagoval na střelu z první k bližší tyči.

13. Kanonýr Borussie Lewandowski se začíná na parádním pažitu ve Wembley čím dál víc rozkoukávat. Nejrpve mu únik po levém křídle nevyšel podle představ, pak ohrozil z dálky Neura, který vyrazil na roh.

10. Bayern teď rozjel akci tzv. až do kuchyně, snaha ale skončila už v obýváku. Ribéry s Robbenem do šestnáctky nepronikli.

7. Aktivnější Dortmund rozehrál svůj dnešní druhý roh, pro který si v klidu došel gólman Neuer.

5. Klasické oťukávání na úvod. Dortmund napadá rozehrávku Bayernu, který se bude zřejmě snažit kontrolovat hru a čekat na správnou šanci k úderu.

3. Oba týmy nastoupily ve svých tradičních dresech. Bayern v červené, Borussia ve žluto-černé kombinaci.

1. Utkání začalo.

- Finišuje zahajovací ceremoniál, jenž vyvrcholil hymnou Ligy mistrů, kterou si vyslechly i oba týmy.

Sestavy:
Dortmund: Weidenfeller – Piszczek, Subotić, Hummels, Schmelzer – Bender, Gündogan – Blaszczykowski, Reus, Grosskreutz – Lewandowski.
Mnichov: Neuer – Lahm, Boateng, Dante, Alaba – Martínez, Schweinsteiger – Robben, Müller, Ribéry – Mandžukić.

Rozhodčí: Rizzoli – Faverani, Stefani (všichni ITA).

O vítězství ve fotbalové Lize mistrů se poprvé utkají dva německé kluby. Favoritem souboje mezi Dortmundem a Bayernem Mnichov na londýnském stadionu Wembley je bavorský velkoklub, který letos suverénně vyhrál bundesligu a v semifinále deklasoval Barcelonu s celkovým skóre 7:0.

Bayern by rád napravil loňský neúspěch na domácím stadionu s Chelsea, ve finále Ligy mistrů odešel poražen i v roce 2010, kdy nestačil na Inter Milán. Německý mistr může získat svůj pátý triumf v historii, na který čeká od roku 2001, kdy po penaltách zdolal Valencii. Dortmund nastoupí do svého druhého finále - to první v roce 1997 s Juventusem vyhrál.

V této sezoně se oba soupeři utkali už čtyřikrát a Bayern ani jednou neprohrál. Zápas bude loučením pro trenéra mnichovského celku Juppa Heynckese, který v létě přepustí místo na lavičce Pepu Guardiolovi, bývalému kouči Barcelony.