Komise rozhodčích je škrtla z listiny profesionálních sudích. Oba navíc přijdou o licenci a půjdou na disciplinárku za znevážení fotbalu, mohli by přijít o členství ve fotbalové asociaci. „Ti dva už pro nás neexistují," pravil Pelta.

Další čtyři (prý střízliví) sudí ze zápasu Příbrami se Slavií mají pozastavenou činnost do konce sezony a o tom, zda budou na listině pro příští sezonu, rozhodne nová komise rozhodčích.

Chystá se i jedna novinka: delegáti by u sebe mohli mít alkoholtestery, aby mohli v případě potřeby dát sudím dýchnout. „Ale nebude se to dělat plošně, to by bylo ponižující," řekl Pelta.

Ponižující byly už středeční scény. Pokud jste partii Příbram vs. Slavia neviděli, vězte, že Pilný se potácel, upadl a nakonec ho musel odvést statný bodyguard. A Jech? Ten močil za postranní čarou. V přímém přenosu, chechtala se tomu celá země.

Trapná tečka

Fotbal sice není smrtelně vážná věc, ale v prvním plánu od něj čekáte něco jiného. Chcete-li se potrhat smíchy, místo české ligy si nejspíš pustíte grotesku s Chaplinem nebo Holzmannův skeč Včera, dnes a zítra.

Protože to Pelta ani šéf komise rozhodčích Miroslav Tulinger nahlas nevyslovili, musíme to udělat sami: opilá dvojice Pilný & Jech byla živým symbolem sezony ďábla. Trapnou tečkou, o kterou nikdo nestál.

Český fotbal se sice den před Aprílem zbavil nepopulární šéfky komise Dagmar Damkové, jež pracuje v mezinárodních strukturách, ale s jarním králem Tulingerem si moc nepomohl.

Nespletl se, kdo tipoval, že se po odchodu Damkové uvolní ruce mocnému místopředsedovi fotbalové asociace Romanu Berbrovi a jeho vliv na sudí ještě zesílí.

Chyba za chybou

Brzy po Tulingerově nástupu sudí Paták ve Zlíně postrčil k vítězství pozdější mistry z Plzně, když přehlédl ruku jejího záložníka Petržely před vyrovnávacím gólem.

„Nebyla to Patákova chyba, ze svého úhlu nemohl situaci dobře vidět," bránil ho Tulinger.

Nejen experti v anketě Deníku však namítali: „Rozhodčí se má po hřišti pohybovat tak, aby mu nic neuniklo."

Přijmete-li trefnou metaforu bývalého reprezentanta Milana Baroše, jenž český fotbal přirovnal k žumpě, musíte si přiznat, že na jaře smrděla nejvýrazněji za poslední roky.

Nešlo jen o zápas Zlína s Plzní, mluvilo se i o kiksech sudích v zápasech Sparty, nejslavnější české fotbalové značky: neodpískaná ruka záložníka Váchy na brankové čáře, vymyšlená penalta v bláznivém závěru na Dukle…

Nerušit, makáme!

Ve čtvrtek Pelta zopakoval, že Tulinger je jen dočasné řešení do konce sezony: „Musí přijít sametová revoluce, změny budou bolet. Já a kolegové makáme od rána do večera, naše nasazení nemá obdoby. Nenecháme si to zničit pár jednotlivci, kteří si neumí chovat."

Od Pelty to nejsou nová slova. Rád připomíná, že si odpracoval i svůj dávný výrok o cinklém jaru, který patří do tuzemské fotbalové mytologie.

Mimochodem, jak silné slovo zůstane po „sametové revoluci" kmotrovi Berbrovi? „Že ovlivňuje rozhodčí? To jsou povídačky, třeba s aférou v Příbrami nemá nic společného."

Fotbal bude muset bojovat i jinde: právě se jedná o novém hlavním sponzorovi ligy, který jí dá jméno. A dá se předpokládat, že to nejsou Pelta a spol., nýbrž protistrana, kdo si v tenhle choulostivý čas může diktovat podmínky.

Na velkou revoluci si však bude muset Česko počkat déle, minimálně do volební valné hromady, kterou má fotbal po příští sezoně.

ČTĚTE TAKÉ: Pelta o opilých sudích: Škoda, že fotbalové paragrafy neznají trest smrti

MARTIN MLS