Další dvojice tvoří Manchester City - Monako, Benfica Lisabon - Dortmund, Porto - Juventus Turín, Leverkusen - Atlético Madrid a Sevilla - Leicester. Rozhodl o tom los ve švýcarském Nyonu.

Arsenal se potkal s Bayernem ve vyřazovací fázi v letech 2005, 2013 i 2014 a ve všech případech postoupil německý šampion. V letošní základní skupině skončil mnichovský celek překvapivě až na druhém místě za Atléticem. "Kanonýři" vyhráli skupinu před PSG, Razgradem a Basilejí, ale Čech byl ve všech šesti zápasech náhradníkem kolumbijského gólmana Davida Ospiny.

Čech nabádá k ponaučení

"Bayern je hodně těžký soupeř, jeden z favoritů na celkové vítězství. Ale v téhle fázi už si člověk moc nemůže vybírat. Pokud chcete pomýšlet na vítězství v Lize mistrů, musíte si ve vyřazovací fázi poradit i s těmi nejtěžšími soupeři," uvedl na svém webu Čech.

V minulé sezoně se oba soupeři potkali v základní skupině, bývalý reprezentant chytal při domácí výhře 2:0 i debaklu 1:5 v Mnichově. "Byly to dva úplně odlišné zápasy. První jsme museli bezpodmínečně vyhrát, abychom nepřišli o šanci na postup. Byli jsme pod tlakem, ale zvládli jsme to. Druhý zápas nám vůbec nevyšel. Musíme si z toho vzít ponaučení," upozornil Čech.

"Těžký los, protože Arsenal je v opravdu dobré formě. Těším se, že se znovu potkám s bývalými spoluhráči z národního týmu," napsal na twitteru kapitán Bayernu Philipp Lahm. V londýnském mužstvu působí Němci Per Mertesacker, Mesut Özil a Shkodran Mustafi.

Real vzhlíží hlavně k domácímu utkání

Real, který ve skupině skončil až za Dortmundem, v play off vyzve Neapol podruhé v historii. V roce 1988 "Bílý balet" v tehdejším PMEZ postoupil po výsledcích 2:0 a 1:1 do druhého kola. Za italský tým hrají bývalí fotbalisté Realu José Callejón a Raúl Albiol.

"Neapol má velmi dobrého trenéra a v posledních letech hodně roste. Bude to hodně obtížný soupeř. Začínáme doma, kde si musíme vytvořit dobrý výsledek do odvety. Budou mít obrovskou motivaci vyřadit nás," uvedl ředitel Realu Emilio Butragueňo.

Barcelona vyřadila PSG ve čtvrtfinále v letech 2013 a 2015. Francouzský tým vyhrál jen dva z devíti předchozích vzájemných duelů. Finalista minulého ročníku Atlético se střetlo s Leverkusenem v osmifinále v roce 2015 a německý tým vyřadilo na penalty.

City očekávají těžkého soupeře

Manchester City se potká s Monakem v soutěžním zápase poprvé stejně jako nováček Ligy mistrů Leicester se Sevillou. Vítěz posledních tři ročníků Evropské ligy ve vyřazovací fázi neprohrál s anglickým soupeřem čtyřikrát za sebou a nastřílel při tom 14 branek.

"Monako teď pravděpodobně hraje nejlepší fotbal ve Francii. Ve skupině skončili před Leverkusenem a Tottenhamem. Mají mladé talentované hráče. Bude to těžké," konstatoval ředitel Manchesteru City Txiki Begiristain.

Viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd Porto nepodceňuje. "Mnozí si myslí, že hladce postoupíme do dalšího kola, stejně jako všichni čekají, že Juventus bez problémů vyhraje italskou ligu. Ale tak to není. Porto musíme respektovat a čekají nás dva těžké zápasy. Když v Lize mistrů někoho podceníte, jste venku," prohlásil Nedvěd pro klubové stránky.

Los osmifinále fotbalové Ligy mistrů:Manchester City - AS Monako
Real Madrid - SSC Neapol
Benfica Lisabon - Borussia Dortmund
Bayern Mnichov - Arsenal Londýn
FC Porto - Juventus Turín
Bayer Leverkusen - Atlético Madrid
Paris St. Germain - FC Barcelona
FC Sevilla - Leicester City