„Úvod byl děsivý, ale ani za toho stavu nemohu hráče zmuchlat a hodit do koše jako papír. Budu se jich zastávat, protože víme, jaké máme. Ve formuli jedna také nemůžete vyhrát jen s vytuněnou škodovkou. Jednou z pěti tisíc můžete uspět, ale soupeř musí mít technické problémy, a to je náš případ,“ konstatoval trenér Fastavu Bohumil Páník.

Dál sází na poctivou trpělivou práci s kvalitním, ale po hromadě letních příchodů stále sehrávajícím se kádrem.

„Ze dne na den to nejde, Lokomotiv má obrovské zkušenosti, je o level výše, v útoku lepší než Tiraspol. Jsme nováček, který potřebuje čas. Za dva tři roky se můžeme také posunout výše a hrát důstojnější roli, ale chce to čas,“ pokrčil rameny.

FC Zlin vs. FC Lokomotiv Moskva. 2. poločas
Fastav pojede domů bez bodu. Inkasoval tři góly v prvních šestnácti minutách

Moskva ve čtvrtek večer za stavu 3:0 zvolnila, kontrolovala průběh a vyhrála zaslouženě. „Evropskou ligu pořád bereme jako vysokou školu, kterou se teprve učíme studovat a hrát fotbal,“ zopakoval stejnou větu, jako při prvním měření s Evropou v Olomouci. Tehdy ještě Ševci ukopali s Tiraspolem bezbrankovou remízu.

Ve čtvrtek přitom Páníkovi svěřenci Lokomotiv přestříleli (11:7) a jasně ovládli i statistiku rohových kopů (7:1).

Zlín nemá takového střelce

Největší rozdíl ale byl v zakončení. Zlínská ofenziva byla opět bezzubá.

„Několikrát jsme se dostali do šance, ale nemáme takového střelce, jako je Fernandes, proto jsme neuspěli. Hráči tohoto typu dokáží využít téměř každého zaváhání, špatné pokrytí, pozdní zareagování protivníka. Po našich dvou individuálních chybách již domácí hráli, co chtěli,“ dobře věděl.

Andrea Stramaccioni
Jak se daří Italům v Praze? Kouč Sparty Stramaccioni zápasí s češtinou

I jeho svěřenci se několikrát dostali do slibných příležitostí. Ale…

„Netrefíme bránu nebo nás soupeř zablokuje. Přitom jsme dokázali držet míč, a v poli hrát vyrovnanou partii. Až na tu koncovku. V odvetě se tak budeme snažit, abychom jim alespoň nějaký gól vstřelili,“ slíbil za tým lodivod Moravanů.

Po hrozivém úvodu trenér nezastíral obavu z debaklu. „V šatně jsme nabádali hráče k obezřetnosti, abychom tady nedostali sedmičku. Naštěstí si kluci slova vzali k srdci, třebaže i po přestávce tam byly systémové chyby. Naštěstí stopeři už byli výborní, také Kopečný spoustu soubojů vyhrál. Pro mě ve druhé půli byla již celá obranná čtveřice výborná,“ hledal pozitiva Páník.

Koš hřibů jako balzám

Další náročná prověrka čeká jeho svěřence v neděli. Ostravský Baník sice nebude kalibru Lokomotivu, ovšem i zde je čeká nelehký duel. A v plánu jsou změny v sestavě.

„Uvidíme, jaký bude zdravotní stav týmu. Prostor dostanou hráči, kteří nehráli v Moskvě od začátku,“připustil zkušený trenér, jehož doma manželka Eva přivítala s košem plných hřibů.

„Když mi fotbal extra radost neudělal, tak je to alespoň malý balzám na duši,“ dodal Bohumil Páník.

FC Viktoria Plzeň - Hapoel Beer Ševa
Tři body zůstávají doma. Viktoria triumfovala nad Beer Ševou