"Postupem času už jsem propadal dojmu, že na šampionát nepojedu. Říkal jsem si, že šanci asi dostanou jiní. Nakonec je příjemné překvapení, že jsem v nominaci. Asi jsem na podzim udělal na trenéra Vrbu takový dojem, že mě tam nechal," řekl Pavelka novinářům při dnešním setkání.

Pětadvacetiletý Pavelka odehrál na jaře po přestupu z Liberce za Kasimpasu devět utkání, jenže na dva měsíce ho vyřadilo ze hry zlomené žebro.

"Srazili jsme se se spoluhráčem. Bylo to asi i změnou prostředí a jiným tempem hry. Takže to asi byla i moje chyba. Já tam šel naslepo, on šel do hlavičky a kolenem mi zlomil desáté žebro a pochroumal plíci. Musel jsem být dva dny v nemocnici a týden na pozorování. Byla to smůla, ale to k fotbalu patří," popisoval sparťanský odchovanec.

Věří, že na Euro bude připravený

Po zranění byl ale bez tréninku jen dva týdny. "Pak jsem hned jezdil na rotopedu, takže jsem trénoval skoro pořád. To se ale asi projevilo i na tom, že se protahoval můj návrat na hřiště. Žebro mě nepouštělo do soubojů, takže mi chybí herní praxe. Poslední tři zápasy mě tam trenér postavil, abych měl šanci o EURO bojovat. Za to mu děkuji," řekl Pavelka.

Věří však, že do šampionátu se stihne dostat do potřebné formy. "Prostor na to je. Ještě je dost času, budeme hrát přípravné zápasy. Každý zápas mi pomůže. Rozhodně jsem nepřijel se jen zúčastnit a být do počtu," prohlásil Pavelka.

Uvědomuje si však, že bojovat o základní sestavu s Jaroslavem Plašilem a Vladimírem Daridou pro něj bude těžké. "Celou kariéru na ně koukám v televizi, vzhlížím k nim a oba jsou pro mě vzory, takže si neumím představit, že spolu budeme bojovat o místo," dodal.

Splněný sen

Stejně tak si ale před rokem neuměl představit, že se bude dnes připravovat na šampionát. "Před rokem jsme hráli o záchranu s Libercem, tak bych se tomu vysmál. Ale někdy to tak bývá, že se to celé otočí. Teď by mě mrzelo, kdybych po tom vydařeném podzimu o to přišel. Pro mě byla reprezentace vždy nejvíc, v mládeži jsem si ji neužil, takže EURO je pro mě splněný sen. Pokud si tam zahraju, tak si budu muset vysnít něco jiného," dodal.

Sen o angažmá v zahraničí už si také splnil a rozhodnutí odejít do Turecka po půlroce hodnotí pozitivně. "Většina mých očekávání se naplnila, často to bylo i lepší, než jsem čekal. Kvalita je tam velká a to mi jen pomůže. Byl to krok správným směrem a mám na čem stavět. Jedinou kaňkou je to zranění," popsal.

Začíná už i pochytávat turečtinu. "V klubu máme dva překladatele, trenér umí jen základní fráze. Takže to chvílemi vypadá, že nás trénuje překladatel a ne trenér. Už ale něco pochytím i v turečtině. Chtěl bych rozumět i hráčům, protože určitě řeší nás cizince," dodal Pavelka.