"Dneska můžu být po delší době spokojený. Sparta dlouho neprohrála a my její sérii utnuli," řekl trenér Dukly Luboš Kozel, jehož tým se navíc v pátém jarním zápase dočkal prvního vítězství. "Někomu se nepodaří Spartu porazit za celou kariéru a já na tom byl jako trenér do teď podobně," přidal.

Sparta oproti předchozímu ligovému utkání v Ostravě udělala v základní jedenáctce hned sedm změn, naopak Dukla nastoupila silné v sestavě. Přesto to ale byli hosté, kdo se v úvodu zápasu dostával do šancí. Nejprve Dočkalův volej ve vápně zablokoval Matěj Hanousek, chvíli na to po rohovém kopu pak sám před brankářem minul Juliš.

"Samozřejmě víme, že skončila naše série neporazitelnosti v soutěžních zápasech. Ale mnohem víc mě mrzí, že jsme víc nediktovali tempo hry," řekl Lavička. "O změnách v sestavě bych nechtěl spekulovat. Když je ale budeme hodnotit jen výsledkem, tak se nevyplatily. Ale máme tady dvacet plnohodnotných hráčů a navíc o tom, jak prohra s Duklou bude krutá, se rozhodne až v odvetě," přidal.

Dukla se rozehrála po dvaceti minutách a prakticky hned z první vážnější akce se prosadila. Po rohu v 37. minutě dostal dost času na hlavičku Mareš a k velké radosti několika desítek školáků, kteří tvořili velkou část návštěvy na Julisce, poslal domácí do vedení.

Do druhé půle vstoupila Dukla mnohem aktivněji a po šancích Štetiny a Pospěcha se po hodině hry dočkala i druhé branky. Pospěcha ve vápně fauloval Hybš a domácí útočník nařízenou penaltu ranou po zemi k tyči proměnil. "Porazit Spartu je vždycky velký úspěch," řekl Pospěch. "Ale odveta bude výrazně těžší, protože Sparta doma určitě nasadí to nejlepší," uvedl.

Sparta poté poslala na hřiště nejlepšího ligového střelce Lafatu a v 80. minutě snížila po povedené individuální akci Krejčího. Ve závěrečné desetiminutovce už ale vyrovnat nedokázala a připsala si druhou prohru v dosavadních 27 soutěžních zápasech v sezoně. Naposledy letenští padli na konci července v odvetě 2. předkola Evropské ligy na hřišti Häckenu.

Brno poprvé uspělo na Slavii

Brno vyhrálo v Edenu gólem Jana Šislera z 63. minuty 1:0 a vytvořilo si výhodnou pozici do domácí odvety, která se hraje příští čtvrtek. Slávisté pod novým koučem Alexem Pastoorem prohráli tři ze čtyř soutěžních utkání.

"Byl to od nás chabý výkon. Jsem schopný akceptovat, že se někdy nedaří, ale nejsem schopen přijmout, že hráči nemají bojového ducha. O tom si budeme muset promluvit," řekl na tiskové konferenci Pastoor. "V odvetě v Brně teď musíme dát gól, musíme si začít vytvářet šance," dodal.

Oba trenéři udělali oproti posledním ligovým utkáním několik změn, například slávistický kapitán Piták zůstal na lavičce. Na hře bylo patrné, že ani jeden z týmů neprožívá dobré období a že oba bojují o záchranu. Pražané získali pod nizozemským koučem Pastoorem ze tří ligových zápasů jen tři body, Zbrojovka zase naposledy utrpěla debakl 0:5 na Slovácku.

Brňané se proto zaměřili hlavně na vylepšení defenzivy a chvílemi bránili s pěti zadáky. Slavia sice měla opticky mírnou převahu, ale k ohrožení Hladkého branky se prakticky nedostávala. Za celý první poločas si ani jeden z týmů nevytvořil pořádnou šanci, za zmínku stál jen Necidův pád ve vápně, který rozhodčí Příhoda penaltou neohodnotil.

Po přestávce hosté zvýšili aktivitu. V 59. minutě pálil po rohu těsně za vápnem brněnský kapitán Zavadil a Čontofalský štiplavou ránu do středu branky jen s problémy vyrazil.

Slávisté si dál koledovali o gól a v 63. minutě už prohrávali. Po centru z pravé strany si naběhl mezi domácí obránce Šisler a hlavou zblízka otevřel skóre. Brno skórovalo po 417 minutách.

Odpovědět mohl za dvě minuty Necid, ale hlavičkou přestřelil. Proškův nepovedený centr pak lízl horní část spojnice tyče a břevna a na víc se už Slavia nezmohla. Edenem se v závěru nesl pískot a skandování "My chceme Slavii".

Jasná záležitost. Plzeň sejmula Domažlice

Plzeň porazilia v odvetě osmifinále Domažlice 4:0 a po výhře 3:0 v prvním utkání jasně postoupila do čtvrtfinále. V něm narazí na Jihlavu.  Viktoria o své výhře nad třetiligovým soupeřem rozhodla až v druhé půli, kdy se dvakrát trefil Ďuriš a další góly přidali Hrdlička s Rezkem, který se trefil poprvé od svého návratu do Plzně.

Trenér Dušan Uhrin mladší se rozhodl dát šanci hráčům z lavičky a z obvyklé základní sestavy poslal od začátku na hřiště jen Hořavu. "Úplně jsme změnili sestavu. Chtěli jsme dát prostor hráčům, kteří dlouho nehráli, polovina týmu tak dnes měla volnější program. Toto utkání jsem bral jako tréninkové," řekl po zápase Uhrin.

Nesehranost na jeho svěřencích byla znát, a tak největší šanci první půle měly Domažlice, když Braun trefil břevno. O poločase poslal Uhrin do hry Rezka s Ďurišem a ti hru Viktorie výrazně rozhýbali. "Nevím, jestli náš zlepšený projev měl souvislost s jejich příchodem. Jakýkoliv prvoligový tým by měl být fyzicky vyspělý a ve druhé půli v podobných utkáních dominovat," hledal Uhrin důvod zlepšení.

Už po pěti minutách na hřišti Rezek vybídl k akci Štípka, ten se z úhlu snažil propálit bývalého plzeňského brankáře Ticháčka, který míč jen vyrazil a Rezek z dorážky otevřel skóre.

O sedm minut později se prosadil útočník juniorky Hrdlička. "Letěl tam centrovaný míč ze strany. Obránce Domažlic ho promáchl, míč spadl na roh malého vápna. Mně se ho poté povedlo trefit," popsal svou první soutěžní trefu za první tým Plzně. "Doufal jsem, že si zahraju alespoň pár minut, ale těsně před zápasem mi řekli, že hraju od začátku. Bylo to krásné. Snažil jsem si zápas užít. Snad se to i povedlo," dodal Hrdlička.

Poté začal úřadovat Ďuriš. Při jeho první brance se opakovala podobná akce jako při úvodní trefě, když akci Štípka nejprve neúspěšně dorážel Bakoš, ale Ďuriš už se z druhé dorážky nemýlil. O tři minuty později navíc skóre uzavřel přesnou hlavičkou.

Fotbalový Pohár České pošty:

Čtvrtfinále, první zápas:

Dukla Praha - Sparta Praha 2:1 (1:0)
Branka: 37. Mareš, 65. Pospěch z pen. - 80. Krejčí. Rozhodčí: Kocourek - Blažej, Pochylý. ŽK: Berger, Pospěch - Hybš. Diváci: 2943.

Dukla: Rada - Romera, Štetina, Božič, Matěj Hanousek - Kalouda, Hlinka, Marek Hanousek - Mareš (88. Engelmann), Pospěch (90.+3 Marek), Berger (79. Černý). Trenér: Kozel.
Sparta: Čech - Kadeřábek, Holek (46. Polom), Švejdík, Hybš - Vacek (70. Lafata), Hušbauer, Mareček - Dočkal (58. Krejčí), Konaté - Juliš. Trenér: Lavička.

Slavia Praha - Zbrojovka Brno 0:1 (0:0)
Branka: 63. Šisler. Rozhodčí: Příhoda - Pilný, Vaňkát. ŽK: Škoda - Skalák, Janotka. Diváci: 2542.

Slavia: Čontofalský - Dostál, Škoda, Smejkal, Ritchie - Gecov, Zmrhal (61. Lička) - Prošek (72. Juhar), Hrubý (72. Nitrianský), Vošahlík - Necid. Trenér: Pastoor.
Brno: Hladký - Buchta, Schuster, Pernica, Keresteš - Malík (60. Janotka), Hyčka (80. Kunc), Zavadil, Šisler (88. Fischer), Markovič - Skalák. Trenér: Kotal.

Odveta osmifinále:

Viktoria Plzeň - Domažlice 4:0 (0:0)
Branky: 69. a 72. Ďuriš, 50. Rezek, 57. Hrdlička. Rozhodčí: Berka - Kubr, Fišer. ŽK: Lukeš, Veselinovič (oba Plzeň). Diváci: 2038. První zápas 3:0, postoupila Plzeň.

Sestava Plzně: Bolek - Lukeš, Hubník, Chocholoušek, Kovařík (46. Ďuriš) - Štípek, Veselinovič, Hořava (46. Rezek), Končal - Wágner (58. Bakoš), Hrdlička. Trenér: Uhrin ml.