„Pomozte policii identifikovat neukázněné fanoušky!“ prosí mluvčí Andrea Zoulová v tiskové zprávě. Kriminalisté už od minulého pátku spolupracují s klubem AC Sparta Praha a vyhodnocují kamerové záznamy, případně televizní přenos kvalifikačního utkání Evropské ligy, který sice sparťané vyhráli 2:1, ale výsledek jim na postup přes Suboticu v součtu s prvním duelem (0:2) nestačil.

Fotbalové utkání 2. předkola Evropské ligy UEFA mezi celky AC Sparta Praha a FK Spartak Subotica 2. srpna v Praze. Benjamin Tetteh trefuje hlavou tyč.
Konec v Evropě. Sparťané se snažili, na kolena je srazila zbytečná penalta

Právě po postupovém gólu hostů ze Srbska v 74. minutě naštvaní diváci házeli na hřiště kelímky a plastové lahve, několik lidí ze sektoru domácích krátce poté vniklo přímo na hřiště a zapříčinilo tak, že došlo k přerušení zápasu. Chuligáni ve vzteku házeli rohovými praporky, uklidnil a zahnal je zpátky do hlediště až kapitán Josef Šural.

Sparta oznámila, že proti výtržníkům zasáhne. „Klub využije všech nástrojů, které má pro podobný případ k dispozici. Záznamy z kamerového systému byly předány policii,“ uvedla na oficiálním webu s tím, že bude chtít po neukázněných fanoušcích náhradu škody. „Návštěvní řád umožňuje klubu udělit také zákazy vstupu na stadion a to i natrvalo. Možnost udělit výtržníkům zákaz vstupu mají také soudy, nebo správní orgány,“ dodal slavný pražský klub.

Pořadatelé zadrželi fanouška Sparty, který vběhl na hrací plochu.
Komentář Martina Jůzka: Jak na chuligány? Sparta je dosud nechtěla umlčet

"Kriminalisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu výtržnictví. Vyhodnocením kamerových záznamů se podařilo některé z podezřelých osob ztotožnit. Ve zbývajících případech se nyní vyšetřovatelé obracejí na veřejnost se žádostí o pomoc a spolupráci s identifikací," oznámila nyní mluvčí pražské policie Andrea Zoulová s tím, že lidé mají volat na linku 158.

Trestní sazba je dle zákona u výtržnictví stanovena na odnětí svobody až na dvě léta. Pokud však někdo spáchá tento čin opakovaně, nebo jako člen organizované skupiny, hrozí mu až tříletý pobyt ve vězení.

Fotbalová Sparta se sama nyní nachází v „pohárovém“ vězení. V Evropě chybí druhou sezonu za sebou, protože nezvládla postoupit přes první - relativně snadného - soupeře. Klub dočasně vede sportovní ředitel Zdeněk Ščasný, vedení nového kouče po vyhozeném Pavlu Hapalovi stále hledá. Vyhrocený je vztah fanoušků s vedením nebo například i se záložníkem Kangou. V lize však zůstávají sparťané stoprocentní a drží se na čele tabulky, o víkendu čeká Pražany duel v Teplicích.

Fotbalisté Sparty se radují z gólu proti Slovácku.
Sparta se drží Plzně se Slavií. Po evropském zklamání udolala Slovácko