"Je to obrovská úleva. My jsme malinko kalkulovali i s tím, že Marseille asi doma vyhraje. Hráčům jsme vtloukali do hlavy, že jestli chceme mít naději na postup, musíme tady hrát na vítězství a získat tři body, protože je to v uvozovkách snadnější, než to potom honit v Braze a doma s Marseille," řekl trenér Liberce Jindřich Trpišovský.

K první zajímavější šanci se dostali v osmé minutě domácí, kteří před dvěma týdny v Liberci zachránili v nastavení remízu 1:1. Antonia napravo utekl Pokornému a našel v šestnáctce Linssena, jehož pokus zablokovala liberecká obrana. Ta v úvodu dávala hráčům Groningenu hodně prostoru. Burnetova tvrdá rána z dálky skončila těsně vedle tyče a Hoesen z otočky vypálil nad břevno.

Liberec poprvé vážněji zahrozil až ve 35. minutě. Coufalův nepřesný centr bránící Kappelhof odvrátil jen k volnému Bakošovi, jehož střelu z první pohotově vykopl gólman Padt. Krátce poté vypálil těsně vedle i kapitán Slovanu Pavelka. Těsně před pauzou se musel vytáhnout i hostující brankář Koubek, když vyboxoval ránu Linssena a pak také odvrátil střílený centr Burneta.

"První poločas byl pro nás těžší, hráli jsme jinak, než jsme chtěli hrát. Chtěli jsme si trošku couvnout a počkat si na jejich chyby, kdy měli předávat míče do zálohy. To se nám moc nedařilo," připustil obránce Liberce a bývalý hráč Groningenu Ondřej Švejdík.

Vítězství zachránil Koubek

Koubek se činil i na začátku druhé půle, kdy dvěma výbornými zákroky vytáhl nad břevno hlavičku Linssena i střelu Larsena z následného rohu. Liberec odpověděl Shalovou střelou doprostřed branky. Po rychlé akci v domácí šestnáctce zakončoval také Bakoš, ale trefil jen obránce Larsena.

Aktivita Slovanu se vyplatila v 81. minutě. Folprechtovu hlavičku po Sýkorovu rohu brankář Padt vytáhl na tyčku, ale před dotírajícím Rabušicem se mu míč o hlavu odrazil do sítě. "Druhou půli se potvrdilo, že jsme na tom kondičně dobře, a na půdě silného soupeře jsme kombinačně dokázali udávat tempovat hry," podotkl Trpišovský.

Groningen měl v závěru velký tlak, ale v poslední minutě zachránil hostům vítězství Koubek, který opět vychytal Linssena. "Většina jejich příležitostí přišla až ve druhém poločase. Nejtěžší byla asi ta střela v závěru. Míč vyletěl zpoza našeho hráče a šel k tyči… Jsem rád, že jsem kluky podržel a zvládli jsme dotáhnout zápas k výhře," řekl Koubek.

Liberec zvítězil i ve čtvrtém venkovním utkání EL bez inkasovaného gólu. "Ty venkovní zápasy na velkých stadionech nám prostě sedí. Není na nás takový tlak a očekávání jako doma a my jsme uvolněnější. I když nás trenér dneska za první půli trochu káral za bojácnost, tak jsme to zvládli velice dobře," radoval se kapitán Slovanu David Pavelka.

Utkání 4. kola základní skupiny F fotbalové Evropské ligy:

FC Groningen - Slovan Liberec 0:1 (0:0)
Branka: 81. vlastní Padt. Rozhodčí: Borski - Rostkowski, Boniek (všichni Pol.). ŽK: Hoesen, Bacuna - Šural.

Groningen: Padt - Kappelhof, Reijnen, K. Larsen, Burnet - Maduro (78. Drost), Tibbling (83. Hateboer) - Antonia, Rusnák, Linssen - Hoesen (67. Bacuna). Trenér: Van de Looi.
Liberec: Koubek - Coufal, Švejdík, Pokorný, Bartošák (60. Sýkora) - Pavelka, Folprecht - Jefremov (90.+4 Kerbr), Shala, Šural - Bakoš (73. Rabušic). Trenér: Trpišovský.

Tabulka:
1. Braga 4 3 0 1 5:3 9
2. Slovan Liberec 4 2 1 1 3:2 7
3. Marseille 4 2 0 2 6:4 6
4. Groningen 4 0 1 3 1:6 1