Ronaldo byl hlavním strůjcem postupu Juventusu přes Atlético Madrid, když v domácí odvetě hattrickem zařídil výhru 3:0 a navzdory prohře 0:2 ze Španělska poslal italský celek do čtvrtfinále. Jenže koncem března si vítěz posledních tří ročníků Ligy mistrů s Realem Madrid v utkání kvalifikace Eura proti Srbsku poranil stehenní sval a od té doby nehrál.

Útočník Tottenhamu Harry Kane v zápase Ligy mistrů proti Borussii Dortmund
Startuje čtvrtfinále Ligy mistrů. Tottenham v anglickém duelu přivítá Cityzens

Šéf Juventusu Andrea Agnelli dokonce uvedl, že klub bude portugalského kanonýra šetřit, Ronaldo už ale naplno trénoval s týmem a proti Ajaxu by měl nastoupit v základní sestavě. "Samozřejmě, že bude hrát. Už je zcela v pořádku," citovala agentura AP obránce Juventusu Joaa Cancela.

Ajax není bez šance

Senzační obrat v osmifinále předvedl i Ajax, který úvodní zápas s Realem prohrál 0:2, ale pak si první postup do čtvrtfinále po 16 letech zajistil nečekanou výhrou 4:1 na San Bernabéu.

"Juventus není jen Ronaldo. Hráči jako Chiellini, Bonucci, Mandžukič také vyhráli hodně titulů. Ale je jasné, že Ronalda přivedli, aby jim pomohl ukončit čekání na triumf v Lize mistrů. Juventus je favorit, ale ani my nejsme bez šance," řekl kouč Ajaxu Erik ten Hag.

Zajímavosti k zápasu Ajax Amsterdam - Juventus TurínTýmy spolu v evropských pohárech odehrály 12 zápasů s bilancí 2-4-6 a skóre 9:15.

Ronaldo sice poslední tři týdny nehrál kvůli zranění stehna, už ale trénoval s týmem a měl by nastoupit.

Ajax je ve čtvrtfinále Ligy mistrů po 16 letech, do semifinále prošel naposledy v sezoně 1996/97.

Ajax vyhrál jen 2 z dosavadních 12 pohárových zápasů s Juventusem (4 remízy, 6 proher), v historii čtvrtfinále LM však zaznamenal na domácím hřišti jen jedinou prohru.

Juventus v posledních 6 zápasech s nizozemskými soupeři neprohrál (4 výhry, 2 remízy)

Ředitel Ajaxu Van der Sar v minulosti chytal za Juventus a v Manchesteru United si zahrál s Ronaldem

Neres (Ajax) dal v posledních 7 zápasech 6 branek, Kean (Juventus) dal v posledních 8 zápasech 7 branek

Respekt, ne strach

Manchester United a Barcelona se utkají ve vzájemném zápase v Lize mistrů poprvé od finálových soubojů v letech 2009 a 2011, které oba vyhrál katalánský celek. Ve čtvrtfinále bude Barcelona spoléhat zejména na Lionela Messiho a Luise Suáreze, kteří v posledních šesti zápasech dali dohromady 14 branek.

Pavel Zavadil (SFC Opava) na snímku ze zápasu fotbalové FORTUNA:LIGY mezi 1. FK Příbram a SFC Opava 5. dubna 2019.
Zkušený záložník SFC Opava Pavel Zavadil: Kritika z vlastních řad je podpásovka

Suárez zaznamenal čtyři, Messi deset a v této sezoně už má na kontě 43 zásahů ve 40 zápasech. "Nemáme z nich strach, jen respekt," uvedl záložník United Juan Mata. "Jasně, soupeř je teď ve formě, ale my jsme přesvědčení, že odehrajeme dva dobré zápasy a postoupíme," přidal bývalý hráč Valencie.

United v osmifinále dokázali po domácí prohře 0:2 s Paris St. Germain vyhrát v Paříži 3:1 a postoupit, poté jim ale odešla forma a prohráli tři z následujících čtyř zápasů. "United hrají velmi dobře takticky, jsou fyzicky silní a nic na tom nemění ani to, že teď pár zápasů prohráli. Nakonec Barcelona ještě nikdy na Old Trafford nevyhrála. Čeká nás klasický zápas evropských pohárů," prohlásil trenér katalánského celku Ernesto Valverde.

Zajímavosti k zápasu Manchester United - BarcelonaTýmy spolu v evropských pohárech odehrály 11 zápasů s bilancí 3-3-4 a skóre 15:30.

United v pohárech doma s Barcelonou ještě nikdy neprohráli (2 výhry, 2 remízy), vyhráli ale jen 2 z posledních 15 pohárových zápasů se španělskými kluby (6 remíz, 7 proher) a jen 1 z posledních 5 domácích zápasů v Lize mistrů (1 remíza, 3 prohry). Ve 3 z posledních 4 domácích zápasů v Lize mistrů navíc nedali gól.

Barcelona se s United utkala ve finále Ligy mistrů v letech 2011 a 2009 a oba zápasy vyhrála. Středečnímu soupeři navíc uštědřila nejvyšší porážku v LM v historii - 4:0  v zápase skupin sezony 1994/95. Prohrála jen 1 z posledních 13 pohárových zápasů s anglickými celky (9 výher, 3 remízy)

Messi (Barcelona) dal ve 30 zápasech proti anglickým klubům 22 gólů, což je jeho nejlepší pohárová bilance proti týmům z jedné země

Michal Sáček (AC Sparta Praha).
Bořek nám chybí. Naštěstí jsme ho nahradili, říká sparťan Michal Sáček