Španělský fotbal čeká první ze čtyř soubojů mezi Realem Madrid a Barcelonou během 18 dnů. V sobotu se tradiční rivalové utkají v 32. ligovém kole a půjde o klíčový duel v boji o španělský titul. Real musí vyhrát, v případě porážky by šest kol před koncem ztrácel na Katalánce už 11 bodů.

Ve středu se El Clásico uskuteční také v rámci finále Španělského poháru, v posledním dubnovém týdnu je na programu první semifinále Ligy mistrů mezi oběma kluby a o týden později odveta.

Podle legendy Barcelony Johana Cruyffa stačí Kataláncům ve čtyřech derby uhrát dvě vítězství, aby slavili zisk tří trofejí. „Barca ani Real nejsou schopní vyhrát všechny čtyři vzájemné souboje během 18 dní. Oba celky jsou natolik dobré, že jeden nemůže mít takovou převahu,“ míní Cruyff. „Barceloně bude stačit, když vyhraje finále poháru a domácí odvetu semifinále Ligy mistrů. Nepotřebuje čtyři výhry,“ dodal.

Oba celky ujišťují, že myslí hlavně na ligový souboj. „Neberu to jako čtyřutkání. Moje filozofie je jednoduchá. Soustřeď se na jeden zápas a až skončí, tak můžeš začít myslet na další,“ uvedl kouč Realu José Mourinho.

Toho čeká prestižní souboj trenérů s Josepem Guardiolou, který má v derby impozantní bilanci. Dosud vedl Barcelonu v El Clásiku pětkrát a vždy odcházel jako vítěz. „Nic to ale nemění na tom, že Real je pro nás vždy ten nejobtížnější a nejsilnější soupeř. Na tuhle výzvu se těšíme. Budou to rozhodující zápasy celé sezony,“ řekl Guardiola.

V posledním souboji Barcelona vyhrála doma 5:0 a celkem má z posledních pěti vzájemných utkání skóre 16:2. Real čeká na gól v El Clásiku už 304 minut. Přesto věří, že s aktuální formou může uspět. „Barcelona je samozřejmě skvělá, ale není to tým z jiné planety. Musíme přemýšlet tak, že se dají porazit. Kdo se směje naposled, ten se směje nejhlasitěji. A já doufám, že to bude Madrid,“ řekl Cristiano Ronaldo, který svede přímý souboj s Lionelem Messim o vedení v tabulce střelců. Messi má aktuálně 29 branek, Ronaldo jen o zásah méně.

Zatímco Realu se již uzdravili Higuaín, Kaká a Benzema, Barcelona má problémy především se složením obrany. Mimo hru jsou zraněný Puyol a Abidal a pro trest nastoupit nemůže ani defenzivní záložník Mascherano. Busquets se tak ze stopera bude muset vrátit do zálohy a vedle Piquého se zřejmě postaví nerozehraný Milito. V útoku Barcelona postrádá Krkiče.

První derby absolvuje madridský útočník Emmanuel Adebayor, který má o motivaci více. Stále totiž bojuje o to, aby ho Real získal natrvalo z Manchesteru City, odkud hostuje. „Jeho budoucnost je stále nejistá. Proti Barceloně bude hrát i svou budoucnost,“ cituje Mourinha deník El Mundo Deportivo.

Utkání začíná v sobotu ve 22 hodin. Přímý přenos vysílá Sport1, který bude pro majitele předplacené televize UPC zápas přenášet i ve formátu 3D. Trojrozměrně bude zápas vysílat i síť kin Cinestar.

Předpokládané sestavy

Real: Casillas – Ramos, Carvalho, Albiol, Arbeloa – Khedira, Xabi Alonso – Ronaldo, Özil, Marcelo – Adebayor.
Barcelona: Valdés – Alves, Piqué, Milito, Adriano – Xavi, Busquets, Keita – Messi, Villa, Iniesta.