Ruce si spokojeně mne i pokladník z Letné. Do jeho kasy připluje za přestup i jarní hostování přes 170 milionů korun. „Jakmile k nám přišel, potěšil nás velikou pracovitostí a hlavně ohromil svými výkony na hřišti,“ pochvaluje si trenér Rafael Benítez.

Antonín Barák se raduje z reprezentačního gólu.
Antonín Barák: Slavia nabízela víc než Udine. Já chtěl ale ven

„Brankář pro nás byl klíčovou pozicí, kterou jsme potřebovali posílit. Jsme nadšeni, že jsme jej získali na přestup,“ dodal slavný kouč poté, co Dúbravka podepsal kontrakt do roku 2022.

V Čechových stopách

Nejlepší obchody Sparty v éře Daniela Křetínského.Zdroj: DeníkDúbravka odcházel do Premier League s velkým očekáváním a hned první zápas, který za „Straky“, jak se týmu Newcastle United přezdívá, odchytal, byl proti Manchesteru United. Skvělými zákroky pomohl k vítězství 1:0 a ihned se stal miláčkem publika.

Proti stejnému soupeři, a také úspěšně, zahajoval svou anglickou kariéru Petr Čech. A právě brankářskou ikonu odsunul Dúbravka z pozice nejdražšího gólmanského přestupu z nejvyšší české soutěže. Čech odcházel v roce 2002 ze Sparty do Rennes za částku okolo 140 milionů korun. Dúbravka ji překonal o více než 30 milionů.

Divoký týden

Poslední dny měsíce května byly pro tým okolo Dúbravky hektické. „Ještě ve středu se na nás obraceli manažeři z dalších klubů Premier League, jestli opravdu není k mání,“ uvedl pro Deník manažer Pavel Zíka.

Brankář Tomáš Vaclík na tréninku fotbalové reprezentace.
Vaclík o možném přestupu z Basileje: Mám touhu vyzkoušet si jednu z top lig

Zájem o slovenského brankáře byl logický: na jaře vychytal Chelsea i Manchester United, v hodnocení gólmanů přeskočil i zmiňovaného Čecha. Čekalo se, až nový kontrakt podepíše trenér Benítez, a ihned se dotáhl jeden z nejúspěšnějších obchodů Sparty v posledních letech. Dúbravka na Letnou přišel v létě loňského roku z Liberce zcela zdarma.

„Nejlepší brankář od éry legendárního Shay Givena,“ rozplývali se fanoušci Newcastlu nad jeho výkony.

„Martin je v ideálním gólmanském věku. Není vyloučeno, že se posune ještě dál,“ dodal Zíka.

Ale to už je jiný příběh…

Jakub Jankto (vlevo) proti Litvě.
Jankto prožil v Udinese rozporuplnou sezonu: Všichni byli naštvaní. Chci pryč