Mostecký gólman Šlégr odchytal poločas za jedenadvacítku už v srpnu při její historické premiéře. V dalších dvou zápasech už se pravidelně prostřídali s parťákem z brněnského týmu Gioia.

„Byli jsme na kempu v klidu, měli jsme od začátku jistotu, že na mistrovství Evropy pojedeme. Nepodrážíme si nohy, spolupracujeme a budeme dál. Ať už chytá jeden či druhý, půjdeme za vítězstvím," burcuje Kunický.

Rivalitu nehledejte

Přestože v brance začne jedenadvacetiletý Šlégr, pravděpodobně se do ní dostane i o dva roky mladší Kunický. Rivalitu mezi muži v rukavicích nehledejte. „Necháme na trenérech, jak rozhodnou. Oba jsme kvalitní a už nás znají. Vědí, co v nás je. Myslím si, že se nemusí měnit naše točení v brance," podotýká Šlégr.

Blízko k sobě mají nejen díky stejné fotbalové profesi nebo společnému hotelovému pokoji. „Kuňa je kluk, se kterým si rozumím na trénincích i ve volném čase, pokecáme si o soukromém životě i fotbalovém. Ani si nemáme co vytýkat, spíš si poradíme," sděluje Šlégr.

„V tomto týmu nikdo není na jiné koleji. Sedli jsme si jak my dva, tak celý mančaft. S Vaškem nemám žádný problém, ve všem si vyhovíme," přitakává Kunický, který pochází z Velkých Pavlovic na Břeclavsku.

Zapojení do hry

V malém fotbalu se od gólmana vyžaduje větší zapojení do hry a nohama jsou oba reprezentační gólmani silní. „Rád hraju s balonem, spíš mě to táhne do pole, když vidím, že se chvilku nic neděje a kluci nevědí co hrát. Baví mě přečíslit soupeře, vymyslet koncovou přihrávku, což používám i v domácí soutěži," připomíná taktiku mosteckého výběru v DRFG Superlize malého fotbalu Šlégr, který v celostátní soutěži dvakrát skóroval. „Fungujeme z branky jako psychická i fyzická podpora. Je důležité, aby si kluci taky oddechli," doplňuje.

Přestože se o brankářích traduje, že se jedná o podivíny, o reprezentační dvojici to neplatí. „Ani se za gólmana nepovažuji, do patnácti let jsem hrál střed zálohy i obránce. Spíš jsem další stoper. Mančaftu pomůže, když chvíli podržím balon na noze, soupeře to trošku uspí, nehraje se nahoru dolů," hlásí Kunický, který už má dvě medaile z mistrovství Evropy s reprezentací v sálovém fotbalu. Stříbro s jedenadvacítkou a bronz mezi dospělými.

Vyřazení pomohlo

Po vyřazení dvou hráčů z reprezentace z národního týmu spadl tlak, do základní skupiny už mužstvo vstoupí naladěné jen na soupeře. „Ze začátku šlo znát, že trenéři musejí někoho vyřadit. Potom už se všechno hodně uklidnilo, hráčům spadl pomyslný kámen ze srdce," vystihuje atmosféru Šlégr.

Český národní tým před šampionátem disponuje velkou silou. „Nové hráče jsme většinou znali ze Superligy, jsou dost kvalitní. Mančaft se s hráči jako Tvrzňa nebo Koudy zvedl," dodává Kunický.

Čtěte také: Euro do 21 let v malém fotbalu startuje. Živě jej přenáší Česká televize