V hlavě se mu honily nejrůznější myšlenky. V těžkých chvílích mu pomohl i motivující telefonát reprezentačního kouče Pavla Vrby. V současné době už polyká tréninkové dávky se svým klubem a těší se, až zase vyběhne na trávník Villa Parku. Kdy ale bude mít možnost rozšířit svou bilanci čtyř vstřelených gólů v anglické Premier League, je v této chvíli stále ve hvězdách.

„Mám za sebou nepříjemné období. Doufám, že mě to posílilo. Chuť do fotbalu mám po dlouhé pauze obrovskou," řekl Libor Kozák, který má na kontě deset branek v italské Serii A a v sezoně 2012/2013 byl s osmi brankami nejlepším střelcem Evropské ligy.

Máte za sebou těžké období. Už jste připraven porvat se o místo v základní sestavě Aston Villy?
Psychicky určitě a doufám, že taky po fyzické stránce jsem už schopný zvládnout tréninkovou zátěž. Teď jen aby mi to vydrželo. Drobné problémy ještě jsou, operovaná noha ještě není tak silná jako ta druhá, ale to jsou malé věci.

Období, které jste v posledních měsících prožíval, bylo asi nejtěžší ve vaší dosavadní kariéře…
To je pravda, rok a půl jsem byl bez fotbalu. Popravdě lehký nebyl ani první rok v Itálii, ale to jsem fotbal mohl hrát. Teď jsem ho hrát nemohl, o to to bylo horší.

Cítil jste během pauzy úplnou beznaděj?
Hlavně před druhou operací, když mi řekli, že budu dalších šest měsíců mimo. Byla to rána, ze které jsem se těžko dostával. Nebylo jednoduché podstoupit všechno znovu.

Už ale v Itálii…
Díky mému agentovi znám doktora italského národního týmu, který mi pomáhal už v minulosti a se kterým mám jen ty nejlepší zkušenosti. I nyní mě dal on do pořádku. Zůstal jsem v Itálii pět měsíců na rehabilitaci, opět s fyzioterapeutem italského nároďáku. Dávali mě dohromady lidé, které znám a kterým mohu věřit.

Itálie mu přirostla k srdci

Libor KozákZranění jste si přivodil na tréninku, řešil se viník střetu?
Za mě to řešil můj manažer Sergio Berti. Není úplně normální, aby se na tréninku stal takový úraz. Zlost, která ve mně byla, jsem se snažil přetavit v motivaci.

Dá se říct, že začínáte znovu od nuly, nebo to tak nevnímáte?
Co se týká fyzické přípravy, to možná ano. Není to stejné, jako když jsem začínal v Laziu jako neznámý kluk z Opavy. Nyní už mám nějaké jméno a pozici v týmu. Bude záležet na mně, jak se s tím poperu, očekává se, že se vrátím a půjde to.

Z vašich odpovědí se dá vycítit, že Itálie je pro vás země zaslíbená…
Je to tak. Na Itálii nedám dopustit, navíc mám odtamtud agenta, který mi strašně moc pomohl. Má tam dobré jméno, kontakty. Sám jsem si tam našel spoustu známých. Člověk vždy jde do toho, čemu věří, co zná. Mám s Itálií jen ty nejlepší zkušenosti a stále mě to tam táhne. To byl i důvod, proč jsem se podruhé nechal operovat právě v této zemi.

Z toho vyplývá, že byste si ještě rád v Itálii v budoucnu zahrál…
Itálie mi přirostla k srdci, rád bych se tam chtěl ještě jednou vrátit. Neříkám, že to plánuji v nejbližší době, ale v budoucnu se tomu nebráním. Byl jsem tam maximálně spokojený. I když to nebylo vždy ideální, kabina, hráči, soutěž, to vše mi přirostlo k srdci. Sedl mi italský styl fotbalu i tamější život. V Itálii bych si dokázal představit žít, což se mi nikde jinde nestalo. Nyní mám ale rozdělanou práci v Anglii, kterou jsem začal dobře, ale nedokončil. Tak, jak jsem se sžil s Itálií, se chci pořádně sžít s anglickým fotbalem.

Říká se, že anglická Premiér League je kvalitnější než italská, souhlasíte?
Nejsem zastáncem podobných srovnání. V Anglii mají lepší stadiony, chodí tam více fanoušků, teče tam více peněz. Nemyslím si, že by tam hrálo o tolik více kvalitnějších hráčů a že by to byl až takový skok. Je pravda, že v Anglii je intenzita hry větší. V Itálii byly týmy vyspělé po taktické stránce. Pro mě jsou to dvě odlišené soutěže, které se nedají srovnávat.

Sledoval jste dění v Aston Ville, co konkurence na vašem postu a podobně?
Sleduji to, zatím velké změny v útoku nejsou.

Rád by dal Čechovi gól

Libor KozákNejvětším hitem Anglie je přestup Petra Čecha…
Zatím největší přestupová bomba a myslím si, že pro něj určitě dobrá volba. Zůstává v Londýně, změnil akorát kluby. Bude pravidelně chytat a to je dobře jak pro něj, tak pro národní tým.

Už se těšíte na vzájemný souboj? Doposud jste se totiž potkávali jen jako spoluhráči v národním týmu…
Doufám, že k tomu dojde. Rád bych si proti němu zahrál, dal mu gól.

Řekl jste, že se chcete o místo v Aston Ville porvat, z toho vyplývá, že nad rozehráním v jiném klubu neuvažujete?
Ne že bych si tuto možnost nepřipouštěl, přece jenom sezonu a půl jsem nehrál fotbal, nebude lehké si říct o místo v Aston Ville, ale na druhé straně mám už zkušenosti začínat jako třetí, čtvrtý, klidně i šestý útočník. Když je člověk vytrvalý a trpělivý, tak tu šanci vždycky dostane. Jde o to ji využít. Já tomu věřím. Pokud jen trochu ucítím, že mě trenér chce, budu se o místo rvát.

Asi se dobře poslouchá to, že i když jste zraněný, tak se v souvislosti s reprezentací zmiňuje, že národnímu týmu chybíte. Je trenér Pavel Vrba s vámi v kontaktu?
Volal mi, když jsem byl zraněný, ozval se mi ve špatných chvílích. Říkal mi, ať to nevzdávám. Bylo to příjemné, člověk dostává novou motivaci, když ví, že trenér nároďáku o něj usiluje. Chci se dostat do formy v Aston Ville, a když se tohle povede, věřím, že přijde i pozvánka do reprezentace.

Na co se nejvíce těšíte?
Na to, že budu naplno trénovat, nenastanou žádné komplikace, nebudu muset rehabilitovat a konečně přijde na řadu fotbal. Hrát bez psychických bloků a starostí, hrát fotbal tak jako předtím.

Jízdu v Anglii už zvládá

Před letní přestávkou jste stihl už dva zápasy za juniorku, ty byly bez stresu?
Čekal jsem to horší, dvakrát jsem do operované nohy dostal, nijak mě to nerozhodilo. Začátek šel, ale zápasů pro úplnou pohodu bude třeba více.

Před odchodem do Aston Villy se spekulovalo o tom, že byste mohl zamířit do ruského Dynama Moskva…
Povedl se mi rok v Evropské lize, nabídek bylo více. Ale nejkonkrétnější byla Aston Villa. Dva a půl měsíce mě vytrvale chtěla, byli konkrétní, ozval se mi trenér. Od začátku jsem měl jasno, že chci jít tam, a byla jen otázka, jak se domluví kluby.

Umíte lépe anglicky, nebo italsky?
Jednoznačně italsky. Anglicky se domluvím, ale není to italština, nad kterou nemusím přemýšlet. Kluci se mi smáli, že jsem první Čech, který měl anglický rozhovor s italským přízvukem.

Už když jste hrával v Opavě, vaším velkým koníčkem byla auta, začínal jste s fabií, měl jste audi, ale zeptám se jinak, co řízení v Anglii? Už jste si zvykl na to, že máte volant na opačné straně?
To jsem si zvykl. Začátky byly těžké, ale člověk si postupně zvykne. První týden se stávalo, že jsem vyjel špatně, tak na mě troubili, oni s tím počítají, tak to nebrali tragicky.

Auto jste si pořídil hned, nebo jste měl řidiče?
Hned mi svěřili auto, jen mi říkali, ať sleduji to přede mnou a jedu podle něj. První dva dny byly kruté, ale po týdnu jsem jezdil normálně.