"Oranjes" díky jeho dvěma chyceným střelám prošli přes Kostariku.

Náhlé rozhodnutí? Omyl. Jednalo se (prý o) pečlivě nachystanou věc.

Krul se s koučem nizozemských brankářů Fransem Hoekem věnoval chytání penalt sedm týdnů. "Ta výměna byla dobrý trik. A je za tím hodně přípravy," řekl po zápase a snovém debutu na světovém šampionátu Krul.

Nastudované penalty Kostariky

Šestadvacetiletý brankář Newcastlu v poslední minutě prodloužení vystřídal Jaspera Cillessena a v rozstřelu pak vychytal Bryana Ruíze a Michaela Umaňu. Nizozemci díky tomu vyhráli na penalty 4:3. Rázem o tom mluví celý svět.

K rošádě zřejmě přispělo i to, že Cillessen za svou kariéru ještě nechytil žádný pokutový kop. "Každý v tomhle kádru má určité přednosti a my jsme mezi brankáři zjistili, že Krul je nejlepší v chytání penalt, protože má nejdelší rozsah," uvedl kouč Van Gaal.

"Studovali jsme kostarické penalty v osmifinále proti Řecku a mohli jste vidět, že si Krul vybíral správnou stranu. Jsem opravdu hrdý na to, že se nám práce vyplatila, že to fungovalo," dodal zkušený trenér.

O připravované rošádě neměli někteří hráči ani tušení. "Krul věděl, že by mohl jít, ale Cillessenovi jsme to neříkali. Nechtěli jsme tím narušit jeho přípravu," uvedl Van Gaal.

"Věděl jsem, že když přijdou na řadu penalty, je tu šance, že bych jít na hřiště," řekl Krul. "Ale stejně to není obvyklé. Sedíte na lavičce, přemýšlíte, že bude prodloužení, penalty a najednou máte zachránit postup do semifinále. Nevím, co říct, prostě splněný sen," doplnil.

Příště bude chytat opět Cillessen

Na trávník vyběhl krátce poté, co jeho kolega mezi tyčemi Cillessen vychytal v jediné kostarické šanci v utkání Marca Ureňu. "Jasper zneškodnil mečbol. Bez něho by nebyly žádné penalty," uvedl Krul.

V rozstřelu vystihl směr všech pěti soupeřových pokusů, přitom v Premier League zneškodnil jen dvě z dvaceti penalt. "Dívali jsme se na jejich penalty s Řeckem, ale vše je o tom, že čekáte do poslední chvíle. To jsme trénovali s Fransem," uvedl Krul.

K úspěšným zákrokům mu zřejmě pomohla i psychologická zbraň. "Kostarickým střelcům jsem vždycky řekl, že vím, kam to kopnou, abych je znervóznil. A asi to zabralo," prozradil Krul, kterému by však toto chování mohlo vynést i disciplinární trest.

Podle mluvčí FIFA však bude záležet na tom, jak se o něm zmínil rozhodčí v zápise o utkání. "Udělal jsem to už dříve v anglické lize, kdy na mě kopal Frank Lampard. Tehdy to zabralo a penaltu jsem chytnul, tak jsem to zkusil znovu," dodal Krul.

I když je Krul novým nizozemským hrdinou, místo mezi tyčemi v semifinále proti Argentině mu to nezajistí. "Není pochyb o tom, kdo bude chytat příští zápas, bude to Cillessen," prohlásil Van Gaal.