Rosický do posledního utkání za reprezentaci naskočil 12. června loňského roku v duelu ME proti Řecku, poranil si v něm Achillovu šlachu a téměř celý podzim pak musel vynechat. Záložník Arsenalu posléze měl i problémy s lýtkem, ale v sobotu se v duelu Anglického poháru proti Brightonu vrátil na hřiště a hned se podílel na první brance svého týmu.

"Není pochyb o tom, že to je pořád náš klíčový hráč. Jsem moc rád, že se vrací. A snad mu zdraví vydrží a za měsíc a půl na další sraz bude v ještě lepší formě," řekl Bílek.

Radost má i z toho, že sám Rosický je na svůj další reprezentační návrat natěšený. Bílek si od jeho přítomnosti na hřišti dost slibuje. "Ze své kvality i přes herní výpadek nic neztratil, nemělo by to na něm být znát. Snad už má ty zdravotní trable vybrané a bude s námi snad i po zbytek kvalifikace," prohlásil Bílek.

Hübschman chytil neštovice

Z tradičních opor mu chybějí záložník Tomáš Hübschman, který onemocněl planými neštovicemi, dlouhodobě zraněný ofenzivní univerzál Václav Pilař a útočník Tomáš Necid. Oba se zotavují z podzimní operace zkříženého vazu v koleně. I tak si Bílek pochvaloval, že po dlouhé době mohl vybírat takřka bez omezení.

Po delší odmlce zaviněné zraněním se do týmu vracejí i obránce Michal Kadlec a záložník Petr Jiráček. "Menší problémy měl i Bořek Dočkal, ale se všemi jsem mluvil a jsou stoprocentně připravení. Většina nominovaných sice ještě nezasáhla do jarních ligových zápasů, ale důležité je, že budeme pohromadě. Na příští akci už může být situace zase lepší," uvedl Bílek.

Potěšilo jej i to, že své hráče bez potíží uvolnily elitní české kluby Plzeň a Sparta. Zatímco plzeňské trio Limberský, Darida, Tecl dorazí z kyperského soustředění přímo do Turecka, sparťané Krejčí s Lafatou se k mužstvu připojí už na pondělním srazu v Praze. "Chápu, že by oba kluby své hráče chtěly mít v přípravě na zápasy Evropské ligy, ale dohodli jsme se s nimi bez potíží," pochvaloval si Bílek.

Pekhart opět chybí

Stejně jako v listopadovém utkání se Slovenskem na duel v Turecku nevzal útočníka Tomáše Pekharta, byť pro něj byl hráč Norimberku na podzim útočníkem číslo jedna. Podle Bílka však dvojnásobná absence vytáhlého forvarda neznamená, že by Pekhart ztrácel jeho důvěru. Bílek ho teď prý nevzal proto, že chce vidět v akci nováčka Tecla s olomouckým kanonýrem Michalem Ordošem, který debutoval v listopadu.

"Nic bych v tom tedy nehledal, potřebujeme se podívat na další kluky. Až přijde na řadu kvalifikace, přijedou už ti nejlepší hráči," prohlásil Bílek.

Vydra dokazuje, co vněm je

Před duelem v Manise je zvlášť zvědavý na útočníka Matěje Vydru, aktuální hvězdu druhé anglické ligy. Dvacetiletý Vydra ve Watfordu při svých posledních pěti startech v základní sestavě pokaždé dvakrát skóroval a nasbíral už 18 branek.

"Zapůsobil na mě už na začátku sezony. Má mimořádnou kvalitu a teď svůj talent ukazuje v plné kráse. Jeho střelecká bilance je skvělým vysvědčením, druhá anglická liga není jednoduchá soutěž," ocenil Bílek Vydru, kterého může nasadit na hrot útoku i na kraj útočné formace.

Zatímco v Turecku hodlá improvizovat a hledat nové varianty pro složení ofenzivní fáze, ve čtyřčlenné obraně prý experimentovat nebude a znovu od začátku zápasu vsadí na kvarteto Gebre Selassie, Sivok, Kadlec, Limberský.

Po zápase v Turecku už Čechy znovu čeká pokračování kvalifikace o postup na mistrovství světa. V březnu Bílkův tým hostí v Olomouci Dánsko a pak vyrazí do Arménie.

Nominace na zápas s Tureckem

Brankáři   
Petr Čech    Chelsea    98    0
Jan Laštůvka    Dněpropetrovsk    2    0

Obránci   
Michal Kadlec    Leverkusen    43    8
Tomáš Sivok    Besiktas    36    3
Theodor Gebre Selassie    Brémy    19    1
Tomáš Kalas    Vitesse Arnhem    1    0
Marek Suchý    Spartak Moskva    8    0
David Limberský    Plzeň    16    0

Záložníci   
Bořek Dočkal    Trondheim    1    1
Tomáš Hořava    Olomouc    1    0
Tomáš Rosický    Arsenal    87    20
Vladimír Darida    Plzeň    9    0
Ladislav Krejčí    Sparta    1    0
Jaroslav Plašil    Bordeaux    80    6
Petr Jiráček    Hamburk    17    3

Útočníci   
David Lafata    Sparta    24    5
Stanislav Tecl    Plzeň    0    0
Matěj Vydra    Watford    4    0
Michal Ordoš    Olomouc    1    0