A vlétne do toho po hlavě. V sobotu 2. června si zahraje za své Poříčí u Trutnova zápas okresního přeboru ve Vítězné a v neděli vytáhne soudcovský talár. Čekají ho hned tři zápasy. 10.00: Radvanice - Lánov; 13.30: Dolní Kalná B - Libeč (obojí okresní soutěž - o 1. až 4. místo); 17.00: Malé Svatoňovice - Trutnov C v okresním přeboru.

„Jsou situace, kdy musí mít člověk hroší kůži, aby je ustál. Obávám se reakce diváků,“ netají Tomáš Navrátil, šéf klubu z Dolní Kalné, tedy jednoho, kam Pilný v neděli dorazí.

„Jestliže máme fotbalové prostředí kultivovat a morální laťku neustále zvyšovat, mám obavy, že ji tímto krokem shazujeme. Ale jak se říká: Každý svého štěstí strůjcem,“ doplňuje.

Marek Pilný
Kolem exrozhodčího Pilného je (zase) živo. Opřely se do něj přeborové Hořice

Je pravda, že Pilnému nebrání v návratu žádné legislativní překážky. Jeho původně definitivní vyloučení z fotbalové asociace bylo zrušeno. Jako hráč se vrátil v září minulého roku. Působí také jako (nepsaný) sekretář okresního svazu.

Kauza Vrchlabí

„Jako rozhodčí začíná od nuly, tedy v okresních soutěžích. Jelikož v okresech máme obrovský nedostatek sudích, byla by škoda nevyužít takhle kvalitního rozhodčího. Navíc sám prohlásil, že si chce svůj prohřešek odpracovat, tak dostává šanci. Samozřejmě bude pod velkou kontrolou a tlakem fotbalové veřejnosti. Záleží jen na něm,“ řekl předseda krajského svazu Václav Andrejs.

Právě na krajskou úroveň by se měl Pilný podle všeho posunout v létě. O jeho navrácení na listinu se mluvilo už během jara, ale poté, co byl viděn v šatně rozhodčích během utkání krajského přeboru Vrchlabí - Hořice, vše utichlo.

Pro Pilného jde ale každopádně ovelký návrat. Vždyť před dvěma lety mluvil tehdejší předseda asociace Miroslav Pelta o tom, že ho „popraví“. To se stalo jen na chvilku, doživotní trest skončil po patnácti měsících. Pokutu 150 tisíc však musí nyní už znovu rozhodčí doplatit.

Ilustrační foto.
Trest za likvidační faul. Koval bude rok bez fotbalu!