"Všude jsem četl a slyšel, že nemáme co slavit, protože jsme druzí, a tak to prostě je," řekl Ščasný. "Chtěli jsme být první, a pokud se budeme bavit o trofejích, tak jedinou trofejí pro nás byl titul a to jsme nesplnili," dodal kouč letenského celku, který v konečné tabulce první ligy obsadil druhé místo s odstupem sedmi bodů za obhájcem titulu z Plzně.

Zcela odlišně se Sparta prezentovala v pohárech, kde sice v úvodu sezony vypadla v předkole Ligy mistrů s CSKA Moskva, ale pak prošla do čtvrtfinále Evropské ligy. Odehrála vyrovnané zápasy se Schalke, vyřadila Krasnodar s Laziem Řím a nestačila až na Villarreal.

"V Evropě to bylo fantastické. Udělali jsme tam vynikající úspěch a možná jsme si to v tu chvíli ani neuvědomovali," uvedl Ščasný. "V lize jsme trošku zaplatili daň, ale nebyla to hlavní příčina, že jsme nezískali titul. V první řadě to byly nezvládnuté důležité zápasy na podzim, klíčové bylo utkání v Plzni," dodal.

Sezonu přesto označil za nesmírně úspěšnou. "Byť s vědomím, že hlavní cíl, kterým byl titul, jsme nesplnili. Ale hodnotím ji hodně vysoko," prohlásil Ščasný. "A nejen proto, že jsme se dostali do čtvrtfinále, ale hlavně proto, jakým způsobem jsme hráli. To se dá z paměti těžko vymazat," uvedl.

Vrátí se Schick i Koubek

Ščasný před novým ročníkem nepočítá s tím, že by tým zásadně oslabil. Delší dobu se mluví o odchodu záložníka Ladislava Krejčího. "Těžko ovlivním, jestli se objeví zájem, který uspokojí vedení i majitele klubu. Ale nebojím se toho, že bychom měli masivně prodávat," řekl.

Trenér počítá s tím, že do přípravy Sparty se zapojí šest navrátilců z hostování. Jde o útočníka Patrika Schicka z Bohemians 1905, gólmana Tomáše Koubka se záložníkem Herolindem Shalou a útočníkem Matějem Pulkrabem z Liberce, Aleše Čermáka z Mladé Boleslavi a Juraje Chvátala ze Slovácka.

"O dalších hráčích se bude jednat, ale o těchhle jsem řekl vedení, aby jim ukončilo hostování, protože s námi zahájí přípravu," uvedl Ščasný, který by také rád na Letné uvítal reprezentačního kapitána Rosického.

O Rosického moc stojí

Pětatřicetiletý záložník po sezoně po deseti letech odejde z Arsenalu. "Jednání probíhají nejen na úrovni vedení a majitele, ale i se mnou. Jednal jsem s panem Paskou, protože Tomáš, se kterým jsem mluvil jednou osobně, chtěl vědět, jaký na to mám náhled," poznamenal Ščasný.

"Řekl jsem, že Tomáš je výjimečný hráč. Všichni víme, že v posledním roce ho provázela častá zranění a nejde vyloučit, že by za Spartu nemohl odehrát všechny zápasy," dodal.

"Ale v momentě, kdy Tomáš nastoupí na hřiště, tak vždycky patří k nejlepším hráčům. Pro nás by byl obrovským přínosem, a kdyby byl zdravý, tak by nám v důležitých zápasech strašně pomohl," prohlásil Ščasný.