Talent je v klubu tak trochu na druhé koleji, ale nyní si může zvednout náladu. Čekají ho dva starty v národním celku: Češi se v sobotu představí na Slovensku a posléze se přesunou na Ukrajinu. „Přijel jsem s velkou motivací. Klima se tu vyčistilo a já se chci ukázat,“ hlásí Schick.

DVOJKA ZA DŽEKEM

Dvaadvacetiletý forvard zatím letos tápe: naskočil do čtyř zápasů v lize, dvakrát střídal v Lize mistrů. Jinak nic. Celé utkání odkopal jen jednou. „Samozřejmě bych se rád připomenul i trenérovi z AS Řím,“ podotýká Schick.

V létě to přitom vypadalo na velký průlom. Hráč přišel do přípravy skvěle nachystaný (díky kondičnímu specialistovi Michalu Bretenářovi, jehož služby využívají čeští hokejisté z NHL). „Je perfektně připravený,“ liboval si tehdy Eusebio Di Francesco, onen trenér AS Řím.

Trénink české fotbalové reprezentace před zápasem Ligy národů se Slovenskem 8. října v Praze. Bořek Dočkal
Startuje éra pod Šilhavým. Vydra se těší na návrat do reprezentace

Schick dal například famózní gól Tottenhamu, zaválel i proti Barceloně. Jenže šlo o přátelské mače. Začala sezona a byl konec. Jak to? Jeho problémy jsou dva. Zaprvé na hrotu útoku dál řádí Edin Džeko. Při vší úctě k Schickovi - bosenský internacionál, který začínal velkou kariéru v Ústí nad Labem a Teplicích, je stále jiný level. Nakonec to předvedl také v Champions League, kdy pokořil Plzeň třemi brankami. Schick naskočil jen na poslední minuty…

„Římané sice hrají na tři útočníky, ale protože hlavním z nich je Džeko, Schick tu nemá své místo,“ pronesl pro list Gazetta dello Sport slavný trenér Zdeněk Zeman. „A nenašel ho ani v poli,“ doplnil.

MÍSTO NA KŘÍDLE

Tady je druhá Schickova potíž. Vytáhlý forvard se nepopasoval s tím, že by mohl nastupovat na křídle. Přitom původní představa Římanů byla právě taková: Džeko na hrotu, Schick na pravé straně, odkud by si míč naváděl do středu na svou silnou levačku.

„Zdá se mi, že neví, kam s ním. Proto si myslím, že AS Řím není pro Patrika ten správný tým. Vzpomínám si, že v Sampdorii hrál dobře,“ připomněl kouč Zeman, proč římský gigant vysázel za českou naději v přepočtu 991 milionů korun.

Bývalý obránce Mladé Boleslavi Marián Palát trénuje fotbalisty Bystřici pod Hostýnem.
V bitvě proti Marseille vymazal Ribéryho. Na štaci v Rusku mu vyhrožovali

Schick v Janově zazářil, byť do něj přišel vlastně jako neznámá tvář, hráč hostující ze Sparty v Bohemians. V první sezoně přesto nastřílel jedenáct branek v lize, ač mu byla svěřena role náhradníka. V té druhé to bylo o dost slabší (v Serii A si připsal jen dva zásahy).

Třeba ho probudí reprezentace. Na druhou stranu, v nároďáku už dostal dost prostoru. A bilance zatím není bůhvíjaká. V devíti utkáních dal dva góly.

Milan Baroš vlevo na snímku s Josefem Hušbauerem. Ilustrační foto ze zápasu Baník Ostrava - Slavia Praha, 30. září 2018.
Kauza Baroš: disciplinárka rozhodla, ikona Baníku si nezahraje pět zápasů

Barák i Krejčí se resuscitují. Co Jankto?
Vedle Patrika Schicka se snaží v přetěžké italské Serii A prorazit také další české fotbalové naděje. Jak jim to jde? Střídavě oblačno.

ANTONÍN BARÁK
Minulý podzim byl v Udine dominantní, na jaře však uvadl. Na začátku této sezony ho přibrzdilo zranění, ale už je zpět ve hře. „Poslední zápas s Juventusem mi vyšel,“ liboval si.

LADISLAV KREJČÍ
Poslední ročník mu v Boloni nesedl. Odehrál dvanáct utkání, ani jedno celé. Přesto v červnu prohlásil: „O místo se poperu.“ Jak řekl, tak udělal. V posledních čtyřech duelech byl vždy v sestavě.

JAKUB JANKTO
V létě přestoupil za velké peníze - za 400 milionů - z Udine do Sampdorie Janov. Měl být novou zbraní na levé křídlo. Jenže zatím jen paběrkuje. Dal jediný gól v domácím poháru, v lize odehrál ve čtyřech utkáních nicotných 179 minut.

STEFAN SIMIČ
Třiadvacetiletý obránce je pořád v kádru slavného AC Milán. V sezoně byl párkrát na lavičce, ale do hry se ještě nedostal. Vypadal jako velký příslib pro středu obrany reprezentace, jenže nevyšla mu ani minulá sezona, kdy hostoval v Crotone. Tam zvládl jen devět utkání.