PODÍVEJTE SE NA VIDEO:
Takto řádili olomoučtí chuligáni

Sigma se proti projevům skupiny, která boleslavským fotbalistům překazila oslavy premiérového triumfu a těm olomouckým neumožnila po statečném boji důstojnější odchod ze scény, důrazně ohradila.

Podle tiskového prohlášení, které klub vydal, nešlo o příznivce olomouckého klubu.

„Tohle nejsou fanoušci fotbalu, ani našeho klubu. K zápasu ani necestovali autobusem vypraveným klubem. Od jejich chování se distancujeme,“ stojí v prohlášení.

„Skupina napadala nejen mladoboleslavské příznivce, ale i fanoušky našeho klubu!“ píše se dále.

Řádění výtržníků se neubránil dokonce jeden ze sponzorů olomouckého klubu.

„Jejich čin odsuzujeme a máme pro ně vzkaz – nechoďte na naše zápasy, nechceme vás!“ vzkazuje Sigma.

„Většina jich měla úplně rudo před očima a vůbec nevnímali. Nejdřív jsem tam běžel sám, pak se přidali i další kluci. Pár se jich nakonec zastavilo a bít se nešli,“ říkal Pavel Šultes, jeden z olomouckých fotbalistů, který po zdrcující porážce vyrazil agresivní hordě domlouvat.

„Připadal jsem si jako na Balkáně. Když jsem viděl tu zvěř valící se na hřiště, bylo mi z toho všeho smutno,“ kroutil hlavou ředitel profesionálního fotbalu v rámci Českomoravského fotbalového svazu (ČMFS) Ivo Lubas.

Kritika svazu

Právě na ČMFS se snesla největší část kritiky. Především za volbu hostitelského města se stadionem, který nesplňuje nezbytná bezpečnostní opatření, a také za nedostatečnou pořadatelskou službu.

Paradoxem je, že právě za nezvládnutí fanoušků udělil nedávno ČMFS vysokou pokutu Slavii poté, co její fanoušci předčasně ukončili pohárové semifinále se Sigmou.

„Zodpovědnosti se nezříkáme, na druhou stranu jsem ale měl pocit, že policie zasáhla až několik minut poté, co se hromadná bitka strhla. Bezpečnostní agentura měla také zasáhnout dřív a razantněji,“ uvedl Lubas.

Znovu se tak otevřela otázka přítomnosti policistů na českých stadionech. V současné době totiž mohou přijít až v okamžiku, kdy pořadatelská služba usoudí, že situaci nezvládá. V takové chvíli je už však obvykle pozdě.

Pořadatele trápí nedostatečné legislativa. Například v Anglii stanovuje zákon za vstup fanoušků na trávník při utkání tvrdé sankce. V Česku je situace jiná.

„Pokud se rozhodne určitá skupina lidí dělat výtržnosti, jsou možnosti pořadatele velmi omezené,“ řekl bezpečnostní manažer ČMFS Martin Synecký.

„Pevně věříme, že v dohledné době dojde ke změně legislativy takovým způsobem, aby se podobné existence nemohly na stadiony opakovaně dostávat,“ stojí také v prohlášení Sigmy Olomouc.

Škody, které příznivci na stadionu napáchali, se prozatím vyčíslují.

„To si mezi sebou vyřizují ČMFS jako pořadatel a magistrát města Jihlavy jako vlastník. Nicméně se domnívám, že škody nebyly závratné. Nejvíce byl poškozený plot mezi sektorem hostí a hlavní tribunou,“ řekl Miroslav Fuks, mluvčí jihlavského klubu.