Tajný fond údajně založil dnes už zemřelý bývalý šéf společnosti Adidas Robert Louis-Dreyfus a mělo na něm být přes deset milionů marek. O existenci konta prý věděli i předseda organizačního výboru, mistr světa a Evropy Franz Beckenbauer a současný šéf německého svazu (DFB) Wolfgang Niersbach.

Za peníze měli pořadatelé získat podporu čtyř asijských členů výkonného výboru FIFA. Jedním z nich byl prý korejský miliardář a bývalý místopředseda FIFA Čong Mong-jun, který dostal minulý týden od etické komise zákaz činnosti na šest let. V roce 2005 pak měla být částka vrácena. Odeslání 6,7 milionu eur potvrdil i audit DFB s tím, že peníze měly jít na podporu kulturních programů světové federace.

Jenže pozor: z účtu FIFA pak částka odešla na konto Louise-Dreyfuse. Obvinění z korupce proto vedení svazu odmítá. Takto: "Peníze nejspíš nebyly využity k zamýšlenému účelu, nicméně jsme nezjistili nic, co by nasvědčovalo, že by byly využity k získání hlasů členů výkonného výboru při volbách."

Informace deníku Spiegel jsou každopádně dalším stínem na pověsti FIFA, kterou před květnovou volbou prezidenta zasáhl rozsáhlý korupční skandál. Kvůli němu byli na 90 dní suspendováni mimo jiné šéf světového fotbalu Sepp Blatter i předseda UEFA Michel Platini.

Blatter kvůli aféře oznámil odchod z funkce a o jeho nástupci by se mělo hlasovat na konci února.

O vrcholnou pozici se ucházel i Platini, suspendace ho však nejspíš o šanci připravila. Další kandidát a někdejší místopředseda FIFA Čong Mong-jun dostal kvůli porušení etického kodexu šestiletý zákaz činnosti. Jediným kandidátem pro únorovou volbu tak zatím je jordánský prince Alí bin Husajn, který v květnu s Blatterem prohrál.

Podezření z uplácení navíc provází i hlasování o přidělení pořadatelství světového šampionátu v roce 2018 Rusku a o čtyři roky později Kataru. Z korupce při prodeji vysílacích práv je obviněno dalších 14 lidí, bývalý generální sekretář FIFA Jérome Valcke je zase podezřelý z prodeje lístků na mistrovství světa na černém trhu.