Sparta udržela neporazitelnost a o skóre vede fotbalovou ligu před Zlínem. Pražanům vyšla generálka na odvetu play off Evropské ligy se Sönderjyske, Jablonec vyškolili 3:0. O výhře rozhodl dvěma góly kapitán David Lafata, prosadil se i Matěj Pulkrab. 

Až ve třetím zápase nové ligové sezony se Slavia dočkala první výhry. V Edenu proti Příbrami (3:0) otevřel skóre před pauzou Muris Mešanovič, po změně stran přidal druhou trefu Milan Škoda a vítězství pojistil v nastavení Josef Hušbauer. Pražský klub si poradil s Příbramí podeváté za sebou. Naopak hosté dál čekají na první bod i gól a jsou poslední.

Euforii z úspěšného tažení Evropou tlumí rozčarování z dlouhého čekání na ligovou výhru. Liberci nevyšel ani čtvrtý pokus o první tříbodový zápis do tabulky, doma jen remizoval s Brnem 0:0. Slovan se teď ale soustředí jen na to, aby zvládl čtvrteční odvetu s Larnakou a postoupil do základní skupiny Evropské ligy. 

Sparta Praha - FK Jablonec 3:0 (0:0)

Sparta nastoupila v základní sestavě i s čerstvou posilou a bývalým hráčem Jablonce Karavajevem, který v úterý přestoupil z CSKA Moskva. Hosty naopak trápila rozsáhlá marodka a kvůli dohodě klubů nemohli hrát Jiráček, Hybš a Nový, kteří v severočeském klubu hostují právě ze Sparty.

"Karavajev splnil to, co jsme od něj očekávali. Jednoduchá a rychlá hra dopředu, ale ještě si u něj musí sednout spolupráce. Nahrál Pulkrabovi na krásnou branku, takže já jsem maximálně spokojen," řekl trenér Sparty Zdeněk Ščasný.

V prvním poločase toho na Letné moc k vidění nebylo. Sparta sice měla mírnou převahu, ale do pořádné šance se nedostala. Navíc v 25. minutě mohla klidně přijít o stopera Holka, jehož zákrok na unikajícího Wágnera volal po druhé žluté kartě, ale rozhodčí Ardeleánu ji neudělil.

Jedním z mála světlých okamžiků úvodního dějství byl výkon aktivního Karavajeva, ale ani to nezabránilo fanouškům, aby domácí hráče při odchodu do kabin nevypískali. "Hlavně v prvním poločase jsme byli schopní plnit to, co jsme si řekli před zápasem. Chtěli jsme Spartu trápit a vycházet z hlubšího bloku, ale v útoku jsme moc nebezpeční nebyli," řekl trenér Jablonce Zdenko Frťala.

Po přestávce už se Sparta dočkala. Šural ještě v obrovské šanci selhal, ale v 70. minutě se hlavou po rohu prosadil Lafata. O pět minut později přidal druhou branku Pulkrab, který se tak trefil při prvním ligovém startu za Spartu. "Můj největší sen vždycky bylo dát gól na Letné, pomoci k vítězství a oslavit to s fanoušky. Byla to vlastně moje pátá střela v lize a pátý gól," uvedl Pulkrab.

Na konečných 3:0 uzavřel sedm minut před koncem Lafata a připsal si už sedmou branku v šestém utkání proti svému bývalému klubu. "To je náhoda, že to takhle vychází. Na Jablonec budu vždycky vzpomínat v nejlepším," řekl Lafata. "Jsem rád, že jsme vyhráli, protože jsme to potřebovali," dodal.

Branky: 70. a 83. Lafata, 75. Pulkrab. Rozhodčí: Ardeleánu - Moláček, Morusch. ŽK: Holek, Čermák, Lafata - Kubista, Mihálik. Diváci: 8336.

Sparta: Koubek - Karavajev, Holek, Kadlec, Costa - Šural, Vácha, Dočkal (71. Frýdek), Čermák (46. Pulkrab), Holzer (59. Juliš) - Lafata. Trenér: Ščasný.
Jablonec: Hrubý - Kubista, Pernica, Kouřil, Hanousek - Bazal (60. Končal), Hübschman, Pospíšil, Trávník (90. Díl), Mihálik (68. Štěpánek) - Wágner. Trenér: Frťala.

Slovan Liberec - Zbrojovka Brno 0:0

Severočeši jsou týmem dvou tváří. Zatímco v Evropě jen vítězí, na domácí scéně se jim to ještě ani jednou nepovedlo a po čtyřech kolech jsou s pouhými dvěma body těsně nad pásmem sestupu. Další ligový zmar prožili seveřané v neděli U Nisy, Brnu nedokázali vstřelit gól a doma zase jen remizovali. Přitom Zbrojovka byla z historického pohledu hratelným soupeřem, neboť posledních pět vzájemných zápasů pod Ještědem vyhrál Liberec. Jenže tentokrát to nevyšlo.

„Nechtěli jsme před odvetou s Larnakou riskovat zranění klíčových hráčů a proto jsme nastoupili v kombinované sestavě. Kluky musím pochválit za celkový výkon. Všichni, kromě jednoho střídajícího hráče, do toho dali maximum, bojovali a dřeli. Naše impotentnost nás připravila o vítězství," konstatoval trenér Slovanu Jindřich Trpišovský.

Seveřané úvod ligové sezony obětují postupu do Evropské ligy, proto Trpišovský šetřil téměř všechny hráče, kteří nastoupili ve vítězném duelu 4. předkola s Larnakou. Vůbec poprvé se tak do sestavy dostala i nová zkušená posila Latka.

Na hře domácích byly změny znát a těžko se prosazovali. Až po půlhodině hry Liberec zahrozil. Ve vápně se prosadil do zakončení Baroš, jeho střelu ale zastavila tyč. Další vzruch přišel až v 74. minutě a Liberec hned mohl rozhodnout. Jenže Bartošák z malého vápna netrefil odkrytou branku a jeden z brněnských obránců zachránil hosty od inkasovaného gólu.

Nakonec tak mohlo se všemi body odjíždět Brno, ale i to svou velkou šanci nevyužilo, když Pašek svou hlavičkou pouze nechal vyniknout brankáře Hladkého.

„Ve druhé půli měl Liberec tlak, my byli v obranném valu. Závěr pak byl hektický na obou stranách. Domácí měli dvě tutovky, my šanci a pološanci. Nakonec asi spravedlivá remíza a musím být s bodem spokojený," doplnil brněnský trenér Svatopluk Habanec.

Oba kluby tak dál čekají na premiérový úspěch.

Rozhodčí: Houdek - Paták, Wilczek. ŽK: Hadaščok, Bartošák, Nitrianský - Vraštil, Šural. Diváci: 4054.

Liberec: Hladký - Nitrianský, Latka, Karafiát, Bartošák - Machuča (41. Bláha), Súkenník - Hadaščok (76. Komličenko), Navrátil, Da Silva (69. Ekpai) - Baroš. Trenér: Trpišovský.
Brno: Melichárek - Šural (62. Pašek), Vraštil, Kijanskas, Lutonský - R. Buchta, Lacko - Hyčka, Škoda (71. Vávra), Štohanzl (85. Sedlák) - Řezníček. Trenér: Habanec.

Slavia Praha - 1. FK Příbram 3:0 (1:0)

"Konečně jsme po dlouhé době vyhráli, je to pro nás strašně důležité. Myslím, že jsme pro to udělali všechno, celý zápas jsme v podstatě kontrolovali hru," řekl trenér Slavie Dušan Uhrin mladší.

Ten udělal po čtvrteční prohře 0:3 v úvodním utkání 4. předkola Evropské ligy s Anderlechtem hned sedm změn v základní sestavě. Ta nejvýraznější nastala mezi tyčemi, kde Pavlenku nahradil Berkovec, který chytal poprvé od úvodního zápasu této sezony na půdě Levadie Tallinn.

"Minule jsem taky vyměnil gólmany, když se Berkovcovi nedařilo. Pavlenka neměl štěstí, dostávali jsme z mála střel hodně gólů," poznamenal Uhrin.

Pražanům se v úvodu příliš nedařilo. Trápící se Slavii pomohl gól do šatny v poslední minutě úvodní půle. Zmrhalův centr poslal z první do tyče Škoda a odražený balon vrátil hlavou do sítě Mešanovič, který v minulém domácím ligovém utkání se Zlínem zajistil brankou v nastavení remízu.

"Od prvního zápasu jsem seděl na lavičce, nebylo to pro mě příjemné období. Snažil jsem se pracovat a byl jsem z toho i trošku naštvaný. Jsem rád, že když mě trenér dneska postavil, pomohl jsem mužstvu," řekl bosenský útočník Mešanovič.

Škoda prolomil střelecké trápení

Slávistický kotel se na druhou půli přesunul na jižní tribunu, kam po změně stran útočili domácí, a Pražané mohli brzy vedení navýšit. Nejprve v 53. minutě hlavičkoval těsně vedle Mešanovič, poté pálil z úhlu do horní části břevna Zmrhal.

Červenobílí trvalou převahu po přestávce zužitkovali v 65. minutě. Hušbauer našel mezi obránci Škodu a ten prostřelil Hrušku. Domácí kanonýr se dočkal první trefy od odvety 2. předkola Evropské ligy s Tallinnem. "Na blbce občas spadne štěstí," žertoval Škoda. "Samozřejmě jsem rád, že jsem konečně dal gól. Tolik šancí jsem neměl ani minulou sezonu, bylo toho fakt dost," dodal.

Až v 70. minutě měla větší šanci i Příbram, ale střídající Pilík zamířil těsně mimo. Ve druhé minutě nastavení naopak přidali třetí gól domácí, když z dálky napřáhl Hušbauer a chybující Hruška propustil míč do sítě.

"Mužstvo je v přestavbě a tu kvalitu soupeřů, kteří nás čekali v prvních kolech, jen poctivým tréninkem asi nahradit nelze. Může se stát, že už jsem odvolaný, že nejsem trenérem Příbrami, to patří k téhle štaci. Zachránili jsme se, hlavní úkol své mise jsem splnil," uvedl trenér Příbrami Martin Pulpit.

Branky: 45. Mešanovič, 65. Škoda, 90.+2 Hušbauer. Rozhodčí: Proske - Kotík, Vysloužil. ŽK: Frydrych, Hušbauer - Trapp, Divíšek. Diváci: 5043.

Slavia: Berkovec - Bořil, Bílek, Frydrych, Švento - Souček - Mihalík, Hušbauer, Zmrhal (90. Mingazov) - Mešanovič (89. Van Kessel), Škoda (66. Barák). Trenér: Uhrin ml.
Příbram: Hruška - Tregler, Chaluš, Jiránek, Ferrara (74. Brandner) - Krameš, Trapp (68. Mahmutovič) - Peltier (57. Pilík), Rezek, Divíšek - Majtán. Trenér: Pulpit.