„Na začátku nás podržel brankář Kolář. Od té doby jsme byli lepší a zaslouženě jsme vyhráli,“ těšilo trenéra Slavie Jindřicha Trpišovského. Měl o motivaci navíc. „Je to dárek pro moji mámu k narozeninám,“ usmíval se.

Petr Rada.
Byli jsme zbytečně ustrašení, hodnotí finále MOL CUPU trenér Petr Rada

Slávisté byli od začátku aktivnější. Poté, co po hrubce v obraně přežili gólovku Masopusta, sami udeřili. Jejich vedení dlouho nevydrželo, Severočeši po rohu srovnali díky vlastní brance Ngadeuho, ovšem ze stejné pozice na druhé straně Slavii vzápětí vrátil vedení červenobílým Tecl.

„Měli jsme udržet remízový stav do poločasu. Za celou sezonu jsme nedostali gól z rohu a teď si ho necháme vstřelit ve finále poháru,“ kroutil hlavou jablonecký obránce Luděk Pernica.

Po přestávce tempo hry upadlo. Slávisté hájili svůj náskok, který byl po zahozené tutovce Součka stále jednobrankový, a jejich soupeři se do šancí nedostávali. A také se rozčilovali, při dost možná penaltovém faulu, který na Jovoviče spáchal Ngadeu, ale píšťalka rozhodčího zůstala němá.

A když v dobré šanci zaváhal Zelený, bylo jasné, že týmu ze severu Čech není vyrovnání přáno. 

Jablonec musel hru otevřít a třetí hřebíček do jeho rakve zatloukl Stoch. „Po přestávce jsme drželi míč a byli více v klidu. Důležité bylo, že nám vzadu zase nic nepropadlo,“ těšilo dvougólového střelce Stanislava Tecla.

Zápas Finska proti Dánsku
Pozor, přichází Dánsko! První senzace šampionátu je na světě

Trenér Petr Rada si tak zopakoval jedenáct let starý neúspěch, kdy ve finále s Jabloncem padl, tehdy ale se Spartou. „Jsme zklamaní. Měli jsme první velkou šanci v zápase, mohlo se to vyvíjet jinak, ale Slavia pak byla lepší,“ nehledal kouč po finále výmluvy. „Je to pryč, musíme se soustředit na zbytek ligy,“ dodal.

Slávisté si tak zajistili přímý postup do základní skupiny Evropské ligy. Skončí-li ovšem v konečném pořadí ligy do druhého místa, dostane přednost (2. předkolo) Liga mistrů. Právo postupu do skupiny druhé nejprestižnější evropské soutěže připadne třetímu týmu v tabulce.

Závěrečná tři ligová kola tak díky tomu budou mít ještě větší náboj.

BURCUJE. Obránce fotbalového Baníku Jiří Fleišman (v bílém) věří, že se týmu podaří ve zbytku prvoligového jara vymanit ze sestupového pásma.
Fleišman po remíze Baníku: Bod se počítá, na sestupová místa už nechceme