Slavia Praha - 1. FC Slovácko 5:1 (2:0)

Červenobílí rázně ukončili sérii čtyř remíz a výrazně se přiblížili k pátému místu, které v případě triumfu Mladé Boleslavi ve finále poháru přinese účast v předkole Evropské ligy. Pražané mají před šestým Brnem náskok pěti bodů a k páté příčce jim stačí ve zbylých dvou kolech bod. Slovácko prohrálo čtvrté z posledních pěti kol a je deváté.

"Jsme hlavně rádi, že jsme trošku odskočili Brnu, i když ještě neberu páté místo jako hotové. Jsem rád, že jsme konečně dali víc gólů než jeden nebo dva. Pět gólů je pěkných a dneska to konečně i nás na lavičce po dlouhé době bavilo," řekl trenér Pražanů Dušan Uhrin mladší.

Slavii potkala hned na začátku nepříjemnost. Brankář Pavlenka si poranil nohu a už v osmé minutě ho musel vystřídat Berkovec, který se naposledy představil v březnu v derby na Spartě. "To zranění bude asi vážnější, jde o stehenní sval. Vypadá to špatně, je to v takovém místě, kde to hodně bolí," řekl Uhrin na Pavlenkovu adresu.

V úvodu Berkovec moc práce neměl a ve 22. minutě jeho tým na druhé straně otevřel skóre. Po Mihalíkově centru se z otočky prosadil Barák. Při zpracování si pomohl rukou, ale sudí Nenadál přes protesty hostů branku uznal.

"Měl jsem možnost to ještě jednou vidět. Jestliže hráč má ruku od těla, brnkne si rukou o zem a pak dá gól, to je jasná ruka," uvedl trenér Slovácka Svatopluk Habanec.

"Vím, že jsem hrál i rukou. Moc si nepamatuji, jak byla od těla. Ale myslím, že nebyla úmyslná, že byla v normálním pohybu. Myslím, že to rozhodčí správně pustil," mínil Barák.

Ve 36. minutě mohl zvýšit Škoda, ale po centru ze strany míč přes Heču do sítě nedostal. Na druhé straně hlavičkoval po rohu Košút a Berkovcovi pomohla branková konstrukce. "To byl první zlomový bod," řekl Habanec.

Ve 42. minutě domácí zvýšili. Po rohovém kopu a sérii soubojů se dostal k dorážce Barák a poprvé v lize skóroval dvakrát v jednom utkání. Slovácko marně reklamovalo předchozí údajný faul domácího Frydrycha.

Sporné momenty

"Jestliže Valenta je nějakým způsobem odblokovaný, je to jasný faul. Tečka. Jestli půjdu na disciplinárku, je mi to úplně jedno. Některé branky byly minimálně sporně řešené rozhodčím, to si myslím, že by delegát měl nějakým způsobem potrestat," mínil hostující Habanec.

"Životní zápas z pohledu gólů asi ano, ale z pohledu výkonu asi ne. Nebylo to zase tak extra, mohl jsme udělat mnohem víc věcí líp," řekl Barák.

Slovácko do 65. minuty třikrát vystřídalo, přidalo a v 72. minutě se dostalo zpět do hry o body. Došek při akci dvou čerstvých hráčů sklepl míč pro Diviše a ten sám před Berkovcem nezaváhal.

Naděje na remízu ale vydržela hostům jen minutu. Za vápnem totiž napřáhl domácí Hušbauer a povedenou střelou z pomocí břevna překonal Heču. Dočkal se tak prvního přesného zásahu od zimního přestupu ze Sparty. "Je to velká úleva. Ten gól měl přijít dřív než tři kola před koncem," připustil Hušbauer.

Slavia dohrávala závěr v exhibičním duchu a přidala ještě dvě branky. V 79. minutě se nejprve hlavou po centru trefil stoper Bílek a v 88. minutě zaznamenal svůj čtrnáctý gól v ligové sezoně Škoda.

Branky: 22. a 42. Barák, 73. Hušbauer, 79. Bílek, 88. Škoda - 72. Diviš. Rozhodčí: Nenadál - Pelikán, Paták. ŽK: Košút, Koné, Šumulikoski (všichni Slovácko). Diváci: 6011.

Slavia: Pavlenka (8. Berkovec) - Frydrych, Bílek, Deli, Bořil - Souček (86. Piták) - Mihalík, Hušbauer, Barák (71. Kenija), Zmrhal - Škoda. Trenér: Uhrin ml.
Slovácko: Heča - Reinberk, Rada, Košút, Civič - Daníček, Šumulikoski (65. Došek) - Biolek (46. Diviš), Valenta, Havlík (56. Kerbr) - Koné. Trenér: Habanec.

FK Jablonec - FK Teplice 1:0 (0:0)

Jablonec v týdnu postoupil do finále poháru a dobrou pohodu potvrzoval i proti Teplicím, když měl celé utkání převahu. Už v 6. minutě našel Pospíšil Doležala, ale domácího útočníka vychytal Grigar.

Teplický gólman nadále trápil jablonecké střelce. Karavajevovu ránu tečoval na tyč, následně rychlým vyběhnutím lapil i velkou šanci Pospíšila. Greguš pak po rohu v dobré pozici netrefil odkrytou branku.

Za zahozené šance mohl domácí potrestat Potočný, ale střelou k tyči brankáře Hrubého nezaskočil. "Zápas jsme zvládli herně i výsledkově. Povedl se nám vstup, hráči získali sebevědomí. Měli jsme tři velké šance, které jsme bohužel neproměnili. Teplicím jsme ale nic kromě standardek nedovolili," hodnotil Frťala.

Ve druhé půli Teplice zlepšily defenzivu a už domácí hráče příliš do šancí nepouštěly. Samy však také v útoku příliš vidět nebyly. A tak zajímavější byla jen Gregušova tvrdá střela těsně vedle teplické branky.

Úder po rohovém kopu

Až v 84. minutě přišel rohový kop domácích, po závaru se dostal míč ke stoperu Pernicovi a ten dělovkou zblízka zařídil Jablonci tři body. Teplice už nenašly odpověď.

"Kdybychom tu chtěli vyhrát, museli bychom si vytvořit nějaké šance. A my měli jen pár náznaků po krajích hřiště. Takto jsme sahali alespoň po dalším bodu, o který jsme ale šest minut před koncem přišli. Pro sebevědomí by to byl asi bod zajímavý. Tím tento zápas pro nás konči. Budeme se teď upírat na středu, k utkání s Duklou, které potřebujeme vyhrát a vyhrajeme," slíbil teplický kouč David Vavruška.

Branka: 84. Pernica. Rozhodčí: Jech - Urban, Kotalík. ŽK: Kodeš (Teplice). Diváci: 2890.

Jablonec: Hrubý - Karavajev, Pernica, Rossi, Hanousek - Hübschman - Mihálik (28. Masopust), Greguš, Pospíšil (84. Wágner), Mingazov (63. Trávník) - Doležal. Trenér: Frťala.
Teplice: Grigar - Hora, Lüftner, Jeřábek, Krob - Ljevakovič, Kodeš (86. Táborský) - Fillo, Vachoušek (81. Chukwuma), Kukec (67. Vondrášek) - Potočný. Trenér: Vavruška.