„Jsem rád, že začínáme doma s Bordeaux. První zápas hodně napoví o ambicích,“ ví trenér Slavie Jindřich Trpišovský.

Trenér Slavie Jindřich Trpišovský.
Trpišovský: Bordeaux jsem kdysi sledoval v televizi. Nyní jsme aktéři, těšíme se

Kouč sešívaných ale v posledních dnech neměl příliš klidné spaní. K dispozici má totiž pouze jediného útočníka, Tecla. Mešanovič ještě není po dlouhodobém zranění stoprocentně připraven a marodku čerstvě doplnil kanonýr Škoda.

„Standu Tecla jsme na Slovácku raději vystřídali. Soupeř hrál tvrdě, a protože to je náš jediný zdravý hrot, raději jsme ho stáhli kvůli případnému zranění,“ vrací se Trpišovský k minulému ligovému kolu, v němž jeho svěřenci vyhráli v Uherském Hradišti 3:1.

Setkání po téměř čtvrt století

Slavia vs. Bordeaux.Zdroj: DeníkOba dnešní soupeři se spolu na mezinárodní scéně už jednou setkali. Šlo o semifinále Poháru UEFA v roce 1996 a Francouzi byli v obou mačích úspěšnější.

„Tehdy to byl svátek, když byl v televizi fotbal, “ vzpomíná Trpišovský. „Od té doby uteklo hodně vody. Dneska jsou to jiné týmy, jiná soutěž, Bordeaux si na to nevzpomene. Předtím jsme byli fandové, dnes jsme aktéři a těšíme se na to o to víc,“ doplňuje.

Plašil se domů těší

Nejsledovanějším mužem v dresu soupeře bude jeho opora Jaroslav Plašil. „Těším se na rodinu,“ usmívá se bývalý český reprezentant.

Jeho tým je momentálně ve francouzské nejvyšší soutěži předposlední, ale poslední výsledky ukazují, že se Bordeaux zvedá. To Slavia české lize prozatím kraluje.

Záložník Bordeaux Jaroslav Plašil na tiskové konferenci v Edenu.
Plašil: Že se Bordeaux nedaří? Tohle není liga, doufám, že v Edenu něco uhrajeme

„Slávisté jsou ve velké formě, vedou tabulku, doufám ale, že něco uhrajeme a přivezeme domů body,“ vzkazuje Plašil do Edenu.

Zajímavostí je, že ve všech třech týmech soupeřů Slavie v základní skupině Evropské ligy je možné nalézt slávistickou stopu. V Kodani hraje bývalý zadák Pražanů Lüftner, v Petrohradu působil útočník Danny, jenž nedávno Eden opustil, a jak bylo zmiňováno, proti Bordeaux Slavia nastoupila v semifinále Poháru UEFA.

„Fanoušci nás poženou, vždy udělají vynikající atmosféru. Bordeaux je sice asi favorit, ale určitě nedostane nic zadarmo,“ hlásí útočník Stanislav Tecl.

Minulý rok Pražané ze skupiny nepostoupili. Napraví si reputaci a zahrají si v Evropě i na jaře?

Jaroslav Plašil.
Plašil se vrací do Čech. Jako pohárový soupeř Slavie