Pelta dostal šest let vězení, pětiletý zákaz činnosti ve statutárních orgánech korporací a pětimilionový peněžitý trest. "Až dostanu písemné vyhotovení rozsudku, tak se pak vyjádřím. Je to poločas, takže uvidíme, co dál. Každý nepodmíněný trest je překvapení pro každého, který si myslí, že je nevinen," řekl Pelta novinářům při odchodu ze soudní síně.

Miroslav Pelta byl odsouzen.
Odsouzený Pelta jel vždy na červenou. Nic si neodpracoval

Mezi osvobozenými obžalovanými je i předseda České unie sportu Miroslav Jansta. Ten uvedl, že je mu Pelty líto a že tím, kdo chyboval, bylo ministerstvo školství. "Stát prostřednictvím ministryně nestanovil transparentní podmínky, jakým způsobem mají být rozdělovány peníze," vzkázal Jansta na adresu exministryně Kateřiny Valachové (ČSSD), která v souvislosti s kauzou rezignovala.

Daný investiční program nemělo ministerstvo podle Jansty vůbec vyhlásit, protože nebyl připravený. "Stát dával málo peněz do sportu. Ten tlak z celé republiky byl silný. Ministryně Valachová do toho bohužel zatáhla obce a politiky, to předtím nebylo, předtím dávaly doporučení svazy. Oslovila hejtmany, ať jí sdělí preference. Za co tady stojí Pelta, to dělala paní ministryně Valachová veřejně," podotkl šéf ČUS.

Miroslav Pelta, Jan Boháč a Miroslav Jansta
Kauza sportovních dotací: Soud uznal vinnými Peltu i Kratochvílovou

Podle soudu využil šestapadesátiletý Pelta svého vlivu na o deset let mladší milenku Kratochvílovou, náměstkyni pro řízení sekce sportu. Navedl ji, aby poskytla dotace 18 konkrétním žadatelům o dotace na úkor jiných žadatelů. Soudkyně uvedla, že takto zamýšleli způsobit škodu nejméně 175,8 milionu korun. Skutky ale zůstaly ve stadiu pokusu. Ministerstvo po zatčení Kratochvílové v květnu 2017 vyplácení dotací pozastavilo, příslušné dotační programy zrušilo a následně je vyhlásilo znovu.