Postup do čtvrtfinále Evropské ligy měli fotbalisté Sparty dovoleno oslavit i pivem. A zaslouženě. V Římě šokovali Lazio 3:0 (v úvodním domácím zápase remizovali 1:1) a vyrovnali svůj nejlepší výsledek v soutěži, která se dříve jmenovala Pohár UEFA.

Navíc si opět vylepšili skvostnou bilanci v letošním ročníku Evropské ligy. V cestě do čtvrtfinále ani jednou neprohráli! 

Největší úspěchy Villarrealu:- semifinále Ligy mistrů 2006
- semifinále Poháru UEFA/Evropské ligy 2004 a 2011.
- 2. místo v lize 2008
- 3. místo v lize 2005

Prodlouží svou úspěšnou sérii? Svěřence trenéra Zdeňka Ščasného čeká Villarreal, se kterým se Sparta doposud nestřetla. "Španělský tým jsme moc nechtěli. Villarreal je silný soupeř. Ale bereme to, jak to je," řekl trenér Ščasný o ostříleném pohárovém mazákovi (Villarreal došel v sezoně 2005/06 v Lize mistrů až do semifinále).

"Žlutá ponorka", jak se Villarrealu přezdívá, v osmifinále vyřadila Leverkusen a momentálně figuruje ve španělské lize na čtvrtém místě. 

"Měli jsme trochu víc štěstí než při předchozích losech. V osudí byli těžší soupeři a podařilo se nám vyhnout španělským týmům i Dortmundu. Chtěli jsem buď Bragu, nebo Spartu, takže jsme měli štěstí," uvedl trenér Villarrealu Marcelino.

Na Plzeň se Sparta neobrátí

Sílu Villarealu okusila na vlastní kůži v letošní sezoně už i Plzně. Ta se španělským celkem v základní skupině nejprve prohrála 0:1 a v závěrečném duelu remizovala 3:3.

Kdo by ale čekal, že kouč Ščasný půjde pro radu právě ke svému největšímu rivalovi, mýlil by se. "Zápasy Plzně s Villarrealem jsem viděl, ale v tuhle chvíli je nepravděpodobné, že bych se na Plzeň obrátil. Budeme shánět informace vlastní cestou," uvedl Ščasný.

Evropskou stopu už zanechala i Sparta. Pražané v roce 1992 obsadili druhé místo v semifinálové skupině Ligy mistrů a v ročníku 1972/73 se dostali mezi poslední čtyři v dnes již neexistujícím Poháru vítězů pohárů.

Favoritem Villarreal

Sparta se postupem přes Lazio postarala o nejlepší výsledek českého klubu v pohárech od roku 2002, kdy Liberec v Poháru UEFA taktéž prolomil čtvrtfinálové brány. Českým maximem v druhé nejprestižnější evropské klubové soutěži je semifinále Slavie z roku 1996.

Sparta se může těšit i z pohádkové prémie. Postup do čtvrtfinále jí vynesl 27 milionů korun (celkem si v aktuální pohárové sezoně už vydělala 180 milionů).

Polepší si finančně i po bitvě s Villarrealem? "Do čtvrtfinále určitě nepůjdeme jako favorit, což může být naše výhoda. Přinese nám to jisté uvolnění, ale stejně si to musíme odehrát na place," dodal trenér Ščasný.

Los čtvrtfinále fotbalové Evropské ligy (první zápasy 7. dubna, odvety 14. dubna):

Villarreal - Sparta Praha, Braga - Šachtar Doněck, Bilbao - FC Sevilla, Dortmund - Liverpool.

Zápasy Villarralu proti českým týmům v evropských pohárech:2007/08, 2. kolo Poháru UEFA: Mladá Boleslav - Villarreal 1:2
2015/2016, základní skupina Evropské ligy: Villarreal - Viktoria Plzeň 1:0, Viktoria Plzeň - Villarreal 3:3

Los čtvrtfinále Evropské ligy: Sparta vyzve Villarreal, Braga Doněck, Bilbao Sevillu a Dortmund se utká s Liverpoolem.