Pětadvacetiletého brankáře nahradí v letenském týmu o rok mladší Marek Štěch, jenž naposledy chytal v anglickém Yeovilu, který spadl do třetí ligy. Sparťanský odchovanec Štěch se vrací jako volný hráč po vypršení kontraktu.

Vaclík přišel do Sparty před dvěma a půl roky z Viktorie Žižkov a vypracoval se v jasnou jedničku. V tomto ročníku pomohl Pražanům k zisku double. Finanční detaily transakce kluby nezveřejnily, podle spekulací médií Sparta dostane okolo 80 milionů korun. Dvojnásobný reprezentant se v Basileji sejde se spoluhráčem z národního týmu obráncem Markem Suchým.

"S Markem jsem byl v poslední době hodně v kontaktu a i na reprezentačním srazu jsme si dost popovídali. Takže tuším, do čeho jdu, ale pořád to bude jiný svět, jiný jazyk a jiná kultura," řekl na webu Sparty Vaclík. "Neodchází se mi lehce, ale Basilej je zahraniční štace a nová výzva," dodal.

"Připouštěli jsme, že odchod jednoho klíčového hráče v tomto období může nastat. Nabídka Basileje byla jak pro nás, tak i pro samotného Tomáše naprosto mimořádná. Nedokázali jsme si ale představit Tomášův odchod, aniž bychom měli zajištěnou adekvátní náhradu. Jsme přesvědčeni, že se to podařilo," uvedl v tiskové zprávě člen představenstva Sparty Jakub Otava.

Štěch prošel mládežnickými výběry Sparty, v roce 2006 odešel jako šestnáctiletý do londýnského West Hamu, kde se však neprosadil a nastoupil jen do tří soutěžních zápasů. Po několika hostováních v nižších anglických soutěžích přestoupil v létě 2012 do Yeovilu. Malému klubu pomohl vybojovat druhou ligu, ale po pouhém roce s ním opět sestoupil. Před středečním přípravným zápasem ve Finsku byl Štěch poprvé nominován do seniorské reprezentace.

Sparta je údajně domluvena i s dalším brankářem Davidem Bičíkem. Ten naposledy hrál v druhé nejvyšší turecké soutěži za Karsiyaku. Třiatřicetiletého bývalého brankáře Liberce také vychoval pražský klub, v jehož dresu si připsal čtyři ligové starty. Vedle Vaclíka má v létě po vypršení kontraktu odejít z Letné také zkušená dvojka Marek Čech.