Pražané od 17. minuty překvapivě dlouho drželi náskok po trefě Davida Lafaty, a když už se schylovalo k prodloužení, rozhodl střídající Hazard. První zápas v Praze vyhrál úřadující vítěz Ligy mistrů 1:0, z postupu do osmifinále se radoval s Chelsea i brankář Petr Čech.

Chelsea nechtěla v odvetě připustit žádné drama a zápas pro Spartu mohl rychle nabrat negativní kurz. Útočník Torres ale během jedenácti minut dokázal, v jak špatném rozpoložení se nachází. Španělský mistr světa a Evropy nejprve křížnou střelou těsně minul a pak v jasné šanci v pádu zamířil nad Vaclíkovu branku.

Sparta podle plánů kouče Lavičky začala opatrně, ovšem hned její první zdařilá akce přinesla senzační vyrovnání skóre dvojzápasu. Kadlec, při absenci Hušbauera a přeskupení zálohy hrající jako podhrotový útočník, ve férovém souboji předčil stopera Cahilla a Lafata zblízka lehce poslal míč pod břevno. Dvacetimilionová lednová posila z Jablonce tak pomohla zlomit velký sparťanský komplex v duelech s anglickými týmy: Sparta se dokázala střelecky prosadit po dlouhých 684 minutách a poprvé od roku 2004, kdy skórovala na půdě Manchesteru United.

Lafata gólem pokazil brankáři Čechovi jubilejní 100. start v evropských pohárech. Sparta na Stamford Bridge hned výrazně ožila: další akci kapitána Matějovského zakončil ostrou ranou Přikryl.

Do role sparťanského hrdiny se ale rychle převtělil brankář Vaclík. Nejprve vytáhl chytrý pokus Maty a dvě minuty po poločase měl i kus štěstí, když Ramiresovu ránu vychýlil na tyč obránce Hybš. Vzápětí po výborné akci na Vaclíkovi ztroskotal Torres, po jehož dalším selhání se čílili i domácí fanoušci. Hrozila i Sparta. Kadlec nedotáhl únik po levé straně, bek Zápotočný těsně minul Čechovu branku a Krejčí svůj nadějný pas od brankové čáry nasměroval jen do rukavic reprezentačního spoluhráče.

Závěr normální hrací doby Sparta už strávila v hluboké defenzivě. Dostala se do ní i kvůli řadě faulů na obranné polovině a dobře zahrávaným standardním situacím Chelsea. V závěru Ramires zblízka málem vyrovnal. Kdyby ovšem vzápětí Kadlec zakončil protiútok, mohla naopak bouřlivě slavit Sparta.

Stadion se už chystal na prodloužení dramatické bitvy, ale z toho sešlo poté, co si vzal slovo střídající Hazard. Belgická hvězda ve druhé minutě nastaveného času prokličkovala pokutovým územím a na ránu pod břevno už Vaclík nedosáhl. Někteří sparťané pak trávník skrápěli slzami, když mířili do šaten. Třicetileté čekání Sparty na vyřazení anglického týmu z pohárů se tak protáhne.

Odvetné utkání 2. kola fotbalové Evropské ligy:

Chelsea FC - AC Sparta Praha 1:1 (0:1)
Branky: 90.+2 Hazard - 17. Lafata. Rozhodčí: Stavrev - Kirovski, Kostadinov (všichni Mak.). ŽK: Bertrand - Lafata, Hybš, Matějovský, Vácha. Diváci: 38.642. První zápas: 1:0, postoupila Chelsea.

Chelsea: Čech - Azpilicueta, Terry, Cahill, Bertrand - Ramires, Mikel - Moses, Oscar (67. Hazard), Mata - Torres. Trenér: Benítez.
Sparta: Vaclík - Zápotočný, Švejdík, Holek, Hybš - Matějovský, Vácha - Přikryl, Kadlec (90. Bednář), Krejčí - Lafata (82. Kweuke). Trenér: Lavička.