Sparta do dvojzápasu s estonským šampionem půjde jako favorit, velkým varováním však pro ni je loňské léto, kdy ostudně vypadla v podobné situaci v předkole Evropské ligy se švédským Häckenem.

"Rok není zase tak dlouhá doba, takže není zapotřebí to připomínat, osudové zaváhání máme v paměti všichni. Letos to chceme zvládnout líp," řekl trenér Vítězslav Lavička na tiskové konferenci.

K úspěchu by měla pomoci právě i hořká zkušenost. "O Häckenu jsme hodně přemýšleli a došli jsme k některým závěrům, takže jsme se snažili teď dělat některé věci trochu jinak," přidal letenský kouč. "Navíc tým je o sezonu zkušenější a vyzrálejší," dodal.

"Roli favorita přijímáme, není se za co schovávat," prohlásil už po losu Bořek Dočkal.

Příprava? Dobrá pro sebevědomí

Sparta se v základní skupině Ligy mistrů představila naposledy v sezoně 2005/06, kdy v konkurenci Arsenalu, Ajaxu a Thunu skončila v tabulce poslední. Poté v předkolech bojovala o místo v elitní soutěži ještě čtyřikrát - vždy neúspěšně.

Na Letné však věří, že tentokrát už uspějí. Z týmových opor odešel pouze brankář Tomáš Vaclík, místo něj však přišli Marek Štěch s Davidem Bičíkem, který začne sezonu v roli jedničky. Do pole Sparta získala útočníka Martina Nešpora se záložníkem Michalem Breznaníkem.

Papírově by tak Sparta měla být silnější než v minulé sezoně, kdy po fiasku s Häckenem v domácí soutěži prohrála jediný zápas a pro titul si došla s rekordním bodovým ziskem. V generálce na zápas s Levadií navíc porazila čtvrtfinalistu Evropské ligy Basilej 4:0.

"Naše hra měla celkově blízko k tomu, jak bychom si přáli hrát, ale nechceme to přeceňovat. Pro sebevědomí byl ten zápas ale důležitý, takže doufám, že navážeme na to dobré z předchozí sezony a vybudujeme si dobrou pozici do odvety," uvedl Lavička.

Soupeř? Mladý i zodpovědný

Špatně však nehraje ani Levadia, protože z prvního předkola postoupila přes sanmarinskou La Fioritu po výhrách 1:0 a 7:0, sedm branek navíc dala i o víkendu v estonské lize.

"Soupeře jsme osobně viděli v San Marinu a máme i obrazový materiál z odvety a posledního ligového zápasu. Je to kompaktní tým, který dostává minimum branek a na to, jak je mladý, je i zodpovědný," uvedl Lavička.

Úterní zápas na Letné začne ve 20:45 a bude ho řídit severoirský rozhodčí Arnold Hunter. Odveta se bude hrát v Estonsku příští týden.