„Konečně! Už se mi po fotbale stýskalo," vyprávěl sparťanský stoper, jenž bude na jaře s kumpány nahánět podzimního mistra z Plzně. Pro připomenutí: druhá Sparta ztrácí jediný bod.

Jaký byl první trénink roku 2015?
Pohodový. Bylo fajn, že plac nebyl tak promrzlý, takže se na tom dalo hrát. Byl to klasický úvodní trénink: bago, fotbálek… Nešli jsme do toho po hlavě, příprava bude dlouhá. Na makání bude ještě dost prostoru.

Prozraďte, nedal byste si delší dovolenou?
Užil jsem si, stačilo. Byl jsem týden v Římě a tři dny kolem Silvestra v Rakousku, kam jsem jel s brněnským brankářem Vencou Hladkým a našimi přítelkyněmi. První týden jsem si volno vychutnal, hrál jsem hokej a florbal, ale stejně mi chyběl míč. Ke konci mi přítelkyně řekla: Už to s tebou šije. Těším se, až začnete.

Čistě ze zvědavosti: jste spíš hokejista, nebo florbalista?
Hokejista. Hraju v obraně a čistím to tam. (usmívá se)

Zpátky k fotbalu. Co jste říkal na rozhodnutí vedení podržet trenéra Lavičku po vyřazení z Evropské ligy?
Byl jsem rád, že kouč zůstal. Hrál jsem skoro celý podzim v základu, takže jsem nepotřeboval, aby pan Lavička odešel. Za poslední dva roky jsme pod ním udělali velký skok a doufám, že to rozbalíme i na jaře.

Sledoval jste před Vánoci zprávy kolem Lavičkova možného odvolání?
V době volna je to hodně zvláštní, všechno se dozvídáte zprostředkovaně z médií. Jedna spekulace střídá druhou. Bavili jsme se o tom s klukama a za koučem jsme všichni stáli. Neúspěch v pohárech nebyl jen o trenérech. Oni nehrají. Měli jsme v tom prsty i my, selhal celý tým. Proto máme dobrou motivaci do přípravy a i do léta, až budeme hrát pohárovou kvalifikaci. Snad to bude příště lepší.

MARTIN MLS