Trenéru Psotkovi může Minář o nedělním soupeři sdělit tolik informací jako o žádném jiném. Ještě na podzim mužstvo vedl přímo z lavičky. „Ale záruka úspěchu to není. Pravda je na hřišti a Boleslav je kvalitní tým. Vždyť má v týmu zkušené hráče prověřené bundesligou," připomíná Minář.

V rozhovoru pro Deník mluvil nejen o nadcházejícím utkání, ale také o tom, že následující tři zápasy budou obrazem reaálné výkonnosti Sigmy či o možnosti získat argentinského střelce Davida Depetrise pro Olomouc natrvalo.

Jak jste spokojen s prvními dvěma zápasy jara? Jeden debakl jste soupeři uštědřili, jeden schytali.
Je to padesát na padesát. Samozřejmě s prvním zápasem se Slavií jsme byli spokojení. Výsledek byl výborný. Na druhou stranu i po tomto zápase jsme viděli, že jsme ve hře měli dost nedostatků. A to se třeba projevilo hned v Teplicích v plné nahotě. Ovšem tak, jak jsme nechtěli přeceňovat Slavii, tak neděláme vyloženě negativní závěry ani z Teplic.

Který zápas ukazoval pravou tvář Sigmy?
Se Slavií nám to vyšlo perfektně z hlediska rychlých gólů i celkové produktivity. V Teplicích jsme to zase soupeři hodně ulehčili. V defenzivě jsme hodně chybovali. Shrnul bych to tak, že v prvním zápase se nám to hodně povedlo, ve druhém hodně nepovedlo. Z euforie jsme se dostali zase do normálu. Teď nás čekají tři těžká utkání a tam se ukáže, jakou kvalitu vlastně to naše mužstvo momentálně má, jaká je realita.

Zůstáváte tedy v klidu?
Klid není určitě. Můžeme se bavit maximálně o nějakých uvozovkách. Čekají nás další tři utkání, jak už jsem říkal, s těžkými soupeři. A potřebujeme v nich také bodovat, protože kdyby se to nepodařilo, tak se můžeme rychle dostat do úplně jiné situace, než v jaké jsme dnes. Ale jak se nedá mluvit o klidu, tak ani není důvod k panice.

Paradoxně se do puntíku naplnila slova trenéra Psotky z tiskové konference před začátkem jara. Tam upozorňoval, že výsledky mohou být kolísavé a že bez ohledu na ně nebudete propadat ani euforii, ani skepsi.
Je to pořád začátek sezony. Není třeba zmatkovat. To by bylo asi nejhorší, co bychom mohli udělat. Že bychom teď najednou začali všechno kompletně překopávat. V tom jsme s trenérem zajedno. Musíme si věci zanalyzovat. Trenér si vyvodí svoje důsledky pro další zápas, na které se musíme připravit. Ale čas od času se prostě takový výsledek přihodí každému mužstvu.

Turecku nemůže česká liga konkurovat

Ve funkci sportovního ředitele jste jen něco přes měsíc a už se vám podařil majstrštyk. Útočník Depetris, jehož jste na poslední chvíli přivedli, de facto rozhodl zápas se Slavií. Takový začátek angažmá asi zahřej u srdce, že?
Samozřejmě, že to potěší. Bylo to opravdu na poslední chvíli. Pak i ty věci okolo, že sám hráč zvažoval, jestli vůbec nastoupí, protože byl delší dobu v individuálním tréninku. Podle mě se trochu projevil takový jev, kterému říkám „falešná forma". Když ten chlapec delší dobu nebyl s týmem, tak dojde k takovému jednorázovému vypětí. Pak se ale dostane do toho tréninkového procesu a to je přece jenom něco jiného, než když se připravuje sám. Sedne na něj nějaká menší únava, což už mohlo přijít třeba v těch Teplicích. I proto je třeba být trochu trpělivý.

Takže platí to samé co u mužstva? Na hodnocení je tedy ještě podle vás brzy?
Věděli jsme, že to není jen o těch prvních utkáních. Zápasů nás čeká na jaře čtrnáct. Hodně důležité budou ty zápasy s mužstvy, která nám jsou tabulkově blíže. A tam si myslím, že už by i ten hráč měl být v lepší pohodě.

Ihned se začalo mluvit o tom, zda by tady takový hráč mohl zůstat déle než půl roku.
Myslím, že je to strašně předčasné. Je pravda, že se to dělalo na poslední chvíli a myšlenka opce vlastně ani nepřišla na řadu. Jednak proto, že Turci by na to v této fázi vůbec neslyšeli a také i my jsme si potřebovali hráče osahat, což platí i pro něj, aby poznal prostředí, a tak dál. A další věc, kterou je třeba zmínit, je to, že tenhle hráč se v Turecku pohybuje v diametrálně odlišných finančních podmínkách.

Je vůbec reálné uvažovat o získání takového hráče? Mohla by si ho Olomouc dovolit?
Podle mě si to nemůže dovolit tak 90 procent klubů v české lize. Možná i sto procent. I Turecko už je bohužel pro nás v úplně jiné realitě. Netroufnu si říct, jestli i z hlediska herní kvality. To asi ne. Ale co se financí týká, tak ti hráči jsou honorovaní tak, že u nás se takové peníze neberou ani ve Spartě. Navíc je to hráč, který když se dostane do potřebné kvality, tak jeho výkonnost i ambice bude prostě jiná. Může se stát samozřejmě cokoliv. Může se stát, že nebude mít adekvátní nabídku nebo v Turecku bude pokračovat trenér, se kterým si nepadl do oka. Nebo se mu tady bude tak moc líbit. Jsou to ale věci, o kterých se případně může jednat až v průběhu jara.

Boleslav má přečtenou

Pojďme k nadcházejícímu zápasu. Sigmu čeká Mladá Boleslav, kterou jste ještě na podzim trénoval. Jak moc se vlastně mohlo mužstvo za tu dobu změnit?
Každý trenér má trošku jinou představu. Ale že by tam nastaly nějaké výrazné změny třeba v rozestavení, to jsem zatím nepozoroval. Jedinou výraznou změnu vidím v tom, že se uzdravili dlouhodobě zranění hráči, které já jsem k dispozici neměl. Díky tomu je v mužstvu větší konkurence a větší možnost pro změny. Jako se to ukázalo třeba v Liberci, kde tým dotahoval a trenér měl díky kvalitě na lavičce možnost reagovat.

Mužstvo tedy máte prakticky dokonale přečtené. Těžko si představit situaci, ve které byste měl o soupeři ještě lepší informace. Bude to pro Sigmu výhoda?
To, že mám ale mužstvo přečtené, ještě neznamená, že je to záruka úspěchu. Informací je dost, ale je to na hráčích, jestli je dokáží vstřebat. Taky je třeba vidět, že Boleslav je velmi kvalitní tým na úrovni Teplic, Liberce nebo Jablonce, kteří hrají v jiných patrech než my. Mají v týmu zkušené hráče prověřené bundesligou. To ale zase neznamená, že s nimi nemůžeme hrát vyrovnaný zápas. Budeme se rvát.

Radíte se vzhledem k okolnostem s trenérem Psotkou víc než před prvními dvěma zápasy?
Komunikujeme před každým zápasem. Své názory si povíme, ale finále je na něm. Ohledně Mladé Boleslavi jsem mu schopen dát informací asi víc. Podle toho složení, které uvidím, tak jsem schopen okomentovat více věcí než normálně.

A jak se těšíte osobně? Bude to pro vás výjimečný zápas?
Těším se. Je jasné, že po čtyřech letech, co jsem tam působil, je to pro mě hodně zajímavé utkání. Možná bych byl raději, kdyby se hrálo o něco později, protože máme některé kluky zraněné a nejsme tedy stoprocentně kompletní.

Oznámil jste už někomu z bývalých kolegů, že by s bodovým ziskem v Olomouci neměla Boleslav raději počítat?
To ne. Nějak zvlášť se nehecujeme. Ale v kontaktu pořád jsme. Bude to pikantní. Je to podobné, jako když jsem se vracel na Slovácko, kde jsem působil. Prestižní nádech tam vždycky byl. Zvlášť, když jsem třeba ještě trénoval. A taky musím říct, že se mi i celkem dařilo. Tak snad to bude podobné i teď s Boleslaví.