V osmifinále se Kolumbijci utkají s Uruguayí, Japonci skončili ve skupině poslední.

 "Tvrdě jsme pracovali a dnešek je výsledkem trpělivosti a výborných hráčů. Stojí za námi celá země a další zápas na Maracaná pro nás bude novou výzvou, protože Uruguay je opravdu těžký soupeř. Ale věříme si a chceme pokračovat dál," řekl trenér vítězů José Pekerman.

Kolumbie měla postup jistý, takže si kouč Pekerman mohl dovolit luxus a z duelu proti Pobřeží slonoviny (2:1) nechat v základu jen tři hráče. Náhradníci začali v Cuiabě aktivně, brzy se ale dopředu začali drát Japonci.

V 9. minutě se hezky uvolnil útočník Okubo, avšak zakončil nepřesně. Japonce pak zbrzdil faul na druhé straně. Konno zkosil Ramose a nařízenou penaltu poslal doprostřed branky Cuadrado. Záložník Fiorentiny přidal na šampionátu první gól ke třem asistencím.

Asijský tým udeřil nečekaně v nastavení. Po centru Hondy se ve druhé přidané minutě trefil hlavou Okazaki a Japonsko ve třetím vzájemném duelu konečně dalo Kolumbii gól.

Historicky první obrat z 0:1 na MS ovšem svěřenci italského trenéra Alberta Zaccheroniho nedotáhli. Naopak soupeř vstoupil do druhé půle velkým tlakem, který vyvrcholil v 55. minutě gólem Martíneze po asistenci střídajícího Jamese Rodrígueze.

"Vidím to tak, že jsme na tomto turnaji nedokázali překvapivě předvést vůbec nic z toho, na čem jsme předtím pracovali," řekl zklamaný kouč Zaccheroni.

Japonci pak měli více ze hry, zaujala však jen rána Hondy z přímého kopu v 64. minutě. Naopak jeden z rychlých protiútoků využil druhou brankou po zasekávačce ve vápně Martínez. Gól poté rozloženým Japoncům, kteří se ze všech sil hnali za korekcí skóre, dal i Rodríguez.

Trenér Pekerman v závěru stáhl brankáře Ospinu a do hry pustil Faryda Mondragóna. Bývalý hráč Zaragozy, Kolína nad Rýnem či Galatasaraye se stal tři dny po 43. narozeninách nejstarším hráčem, který v historii MS nastoupil. Předčil rekord kamerunského útočníka Rogera Milly (42 let a 39 dní).

Kolumbie při své první účasti na MS od roku 1998 prošla do vyřazovací fáze, což se jí naposledy povedlo v roce 1990 v Itálii. Japonci nezopakovali osmifinále z posledního turnaje v JAR.

"Když hrajeme proti asijským týmům, je to něco úplně jiného než potom proti týmům z Evropy a Jižní Ameriky. Asijské týmy zůstávají vzadu a my přebereme iniciativu, ale hrát proti jiným týmům je pak pro nás složitější," vysvětlil příčiny nezdaru obránce Maja Jošida.

Mistrovství světa ve fotbale - základní skupina C:

Japonsko - Kolumbie 1:4 (1:1)
Branky: 45.+2 Okazaki - 55. a 82. Martínez, 17. Cuadrado z pen., 90. J. Rodríguez. Rozhodčí: Proenca - Miranda, Trigo (všichni Portug.). ŽK: Konno - Guarín. Diváci: 40.340.
Japonsko: Kawašima - Učida, Jošida, Konno, Nagatomo - Aojama (62. Jamaguči), Hasebe - Okazaki (69. Kakitani), Honda, Kagawa (85. Kijotake) - Okubo. Trenér: Zaccheroni.
Kolumbie: Ospina (85. Mondragón) - Arias, Valdés, Balanta, Armero - Cuadrado (46. Carbonero), Mejía, Guarín, Quintero (46. J. Rodríguez) - Ramos, Martínez. Trenér: Pekerman.
Konečná tabulka:
1. Kolumbie 3 3 0 0 9:2 9
2. Řecko 3 1 1 1 2:4 4
3. Pobřeží slonoviny 3 1 0 2 4:5 3
4. Japonsko 3 0 1 2 2:6 1