Terorismus zacloumal i s březnovým reprezentačním termínem. Útoky na bruselském letišti a v metru, po kterých zůstalo přes třicet mrtvých, si vynutily změnu u úterního zápasu Belgie vs. Portugalsko. Původně se nemělo hrát vůbec, čímž by Belgičané přišli už o druhý testovací zápas.

Nakonec se oba týmy dohodly na přeložení utkání do portugalské Leirie (hrálo se včera, domácí vyhráli 2:1 po trefách Naniho a Ronalda).

„Ukázali jsme, že lidé ani fotbal se nebojí," pronesl portugalský trenér Fernando Santos.

Rok 2016 ale není rokem přáteláků, 10. června ve Francii začíná Euro. Evropský fotbalový bál číslo jedna, který se koná jen jednou za čtyři roky. Jak bude vypadat?

Je pochopitelné, že ve Francii budou zpřísněná bezpečnostní opatření. Kolem stadionů se chystají bezpečnostní zóny, kam by se neměl dostat nikdo bez vstupenky. Rušit by se neměly ani fanzóny, oblíbená místa, kde fanoušci můžou sledovat zápasy na velkoplošných obrazovkách.

„Je potřeba se připravit na to, že vzhledem k zvýšeným bezpečnostním opatřením bude ve Francii všechno časově náročnější, ale jinak to asi nepůjde," pravil šéf českého fotbalu Miroslav Pelta. „Jsme nachystaní na to, že v místech, kde se budeme pohybovat, bude zaveden zvláštní režim."

Objevovaly se sice zkazky, že by se Euro mohlo hrát za zavřenými dveřmi jen před televizními kamerami, což by pro teroristy bylo svým způsobem vítězství, ale to se podle všeho zatím neplánuje.

„Je potřeba se zlu postavit," řekla před časem česká legenda Pavel Nedvěd. „Procházíme další vývojovou etapou společnosti. Svět se změnil už po útocích na Ameriku 11. září 2001 a teď jsme v tom znovu."

UEFA podle svého prohlášení „monitoruje rizika spojená s turnajem" a Chris Coleman, trenér reprezentace Walesu, si myslí, že se Euro v létě odehraje podle plánu: „Tohle je velká akce, u které chce každý být. Fotbal je největší sport na světě a nikdo si nenechá ukrást to, co tolik miluje."

Prokletý IstanbulTerorismus neovlivňuje jen fotbal, dotýká se i dalších sportů. Krásně (možná je to v souvislosti s terorismem nepatřičné slovo) to lze ilustrovat na příkladu Istanbulu, který se v poslední době stal terčem několika útoků, při nichž se umíralo.

Tenis: minimálně tři hráčky včetně Lucie Hradecké kvůli obavám o bezpečnost odmítly přijet na dubnový turnaj.

Stolní tenis: Evropská unie stolního tenisu odebrala Istanbulu olympijský kvalifikační turnaj, který měl začít 6. dubna.

Basketbal: třetí dubnový víkend by se v Istanbulu mělo hrát Final Four ženské Euroligy (i s pražským USK). Vážně bude?

MARTIN MLS