Čech slíbil Bonettimu, že jej pozve na drink poté, co překoná jeho klubový rekord v počtu čistých kont.

A právě to se stalo v sobotu odpoledne. Chelsea vyhrála ligovou partii v Hullu 2:0 a Čech vychytal rekordní 209. nulu. Na Nový rok se na hvězdu 60. a 70. let minulého století dotáhl, v sobotu ji definitivně překonal.

„Je to krásné číslo, ale chtěl bych, aby ještě rostlo. A pomáhalo nám vyhrávat další trofeje," pronesl Čech.

Čtěte také: VIDEO: Čech a problém s řasou. Anglie se baví "operací" kapitána Terryho

Čecha chválí Bonetti i Mourinho

Už má doma anglické tituly, pohárové triumfy i prvenství v Lize mistrů a Evropské lize. Kdo ví, čeho se dočká letos… Chelsea se v sobotu po čase posunula na první místo Premier League.

Co na to „odsunutý" Bonetti? „Petr je neuvěřitelný. Pořád toho má hodně před sebou a ještě může zlomit spoustu rekordů."

Podobně mluvil i José Mourinho, trenér Chelsea: „Je na vrcholu skoro deset let a to má teprve teď ideální věk. Bude velkou osobností celé ligy. Překonal Bonettiho a příští rok nejspíš zdolá i rekord Premier League."

Anglické statistiky se sice (překvapivě) liší, ale pokud Čech dokáže přidat ještě zhruba dvacet čistých kont, měl by minimálně vyrovnat ligový rekord. Ten zatím drží David James, jenž má 169 nebo 170 nul, zatímco Čech 150 či 151.

Budoucnost je zatím nejistá

Pochval bylo víc. "Z těch stovek milionů liber, které do Chelsea napumpoval její ruský majitel Roman Abramovič, těch sedm, které zaplatil Rennes za Čecha, byly bez debaty nejlepší návratnou investicí," napsala agentura Reuters.

Ovšem popere se o rekord zase v Chelsea, kde chytá už desátou sezonu?

Ještě to nemusí být jisté. Mluví se totiž o tom, že by se do Londýna mohl vrátit mladý belgický brankář Thibaut Courtois, jenž třetí sezonu hostuje v Atlétiku Madrid. A ten opakoval: Vrátím se, až budu mít šanci být jedničkou.

Mourinho na Čechův odchod (zatím) říká NE. Patrně však bude mít brzy dilema. Čech i Courtois jsou špičkoví světoví brankáři, ale chytat může jen jeden. Na koho Mourinho nakonec ukáže?

MARTIN MLS