Nový prezident Mezinárodní fotbalové federace FIFA Gianni Infantino přišel s plánem na rozšíření startovního pole od roku 2026 ze dvou hlavních důvodů: aby šampionát přinesl ještě větší zisky a aby zasáhl co nejvíc zemí. Z pěti navrhovaných systémů podle analýzy nejlépe vychází jím navrhovaný systém 16 skupin po třech účastnících.

Jeho záměr se však Löwovi, jenž se svými svěřenci dobyl zatím poslední světový šampionát a v kvalifikaci na ten příští patří se svým týmem k soupeřům české reprezentace, nepozdává. "Ty plány jsou nedotažené. Myslím, že mít na turnaji 32 týmů absolutně stačí," uvedl šestapadesátiletý kouč v rozhovoru pro německou tiskovou agenturu dpa. Podle něj jsou už tak hráči přetíženi počtem zápasů v sezoně, takhle by jim ještě vzrostl.

"FIFA a UEFA musejí najít správnou rovnováhu mezi svými obchodními zájmy a sportovním hlediskem," vyzval. "Pokud máte dobrý produkt, jako v tomto případě fotbal, měli byste také dbát na to, aby zůstal vzácný a jeho kvalita se nesnížila."

Löwovi vadí také to, že samotné členské státy FIFA nejsou do debaty o budoucnosti mistrovství světa vtaženy tolik, jak by podle jeho mínění měly být. V lednu však pravděpodobně výkonný výbor vedení světového fotbalu změnu formátu pro rok 2026 odhlasuje.

Také čtěte: ANKETA: Infantinův sen? Ještě světovější mistrovství světa