Pokud by fotbalisté 1. FC Slovácko v předehrávce prvního „jarního" kola uspěli, mohli mít klidnou zimní přestávku. Jenže nestalo se a náskok na sestupové příčky se ztenčil. O osudu utkání rozhodla tříminutovka z konce první půle, během které hosté inkasovali oba góly. Naše herní převaha v utkání byla obrovská, ale pohříchu platonická. Prohráli jsme proto, že jsme byli tři minuty nekoncentrovaní," povzdechl si kouč poražených Svatopluk Habanec.

Teplice v této sezoně poprvé prohrály na svém hřišti. V 16. kole překvapivě podlehli 1:3 nováčkovi ze Znojma a z posledních čtyř zápasů získaly jen dva body. Přesto by měly přezimovat na třetím místě. Znojmo se naopak povedeným závěrem podzimu, když v posledních 7 zápasech získalo 14 bodů, vyšvihlo nad sestupové příčky.

Teplice - Znojmo 1:3 (0:2)

Zatímco v době nejlepších výsledků přišla do Teplic na utkání s Plzní skoro šestnáctitisícová návštěva, proti Znojmu dorazila desetina. A podobné to bylo i s výkonem domácích. Znojmo bylo od začátku výrazně lepší v pohybu i s důrazem v soubojích.

Po levé straně několikrát provětral domácí obranu záložník Crnkič, nic lepšího než nepřesné střely z dálky ale jeho akce nepřinesly. Po dvaceti minutách se ale radoval sám. Hrošovský prošel z pravé strany před vápno, jeho křížný pas pustil Okleštěk za sebe a Crnkič už mohl v klidu zamířit k tyči.

Hned vzápětí mohl vyrovnat teplický Salami, ale Litsingiho centr poslal ve skluzu těsně vedle tyče. To byl ale jenom záchvěv. Nejistotu domácích navíc zvýraznila absence levého obránce Kroba, kterého zaskakoval pravonohý stoper Hošek a obzvlášť na jeho straně se rodilo velké množství nepřesností.

Proto ve 33. minutě trenér Ščasný sestavu úplně přeskládal a místo Hoška poslal útočníka Jindráčka, jenže ani to nepomohlo. Ve 41. minutě navíc Znojmo udeřilo podruhé. Na Oklešťkovo sklepnutí si naběhl po levé straně Vašíček, v plném běhu z rohu vápna vypálil a brankář Slavík jeho střelu neudržel.

Domácí na cestě do kabiny provázel pískot - a v ní potom zřejmě bouřlivá domluva trenéra Ščasného, který předtím prakticky pořád stál daleko před lavičkou a zuřivě gestikuloval. Jeho hráči se sice ve druhé půli dostali do mírného tlaku, ale ten byl dlouho neškodný.

Jenže po hodině hry se začaly dít věci. Rozhodčí Proske nejdřív odpustil Znojmu penaltu za evidentní stažení Salamiho, v 72. minutě ji naopak domácím daroval: Hnaníček sice unikajícího Krátkého skluzem trefil, jenže podle televizních kamer těsně mimo vápno. Litsingi výhodu využil a nabuzení domácí najednou měli i herně navrch.

Jenže naděje na vyrovnání za chvíli zase zhasla: chybu v domácí rozehrávce vystihl Okleštěk, posunul na Hrošovského a ten z vápna zamířil přesně k tyči. Znojmo mohlo navíc vedení v závěru ještě pojistit, žádný z brejků se ale neujal.

Branky: 74. Litsingi z pen. - 21. Crnkič, 41. Vašíček, 76. Hrošovský. Rozhodčí: Proske - Moláček, Pochylý. ŽK: Ljevakovič - Lacko, Okleštěk, Crnkič, Odehnal. Diváci: 2250.

Teplice: Slavík - Matula, Jablonský, Klein, Hošek (33. Jindráček) - Litsingi, Ljevakovič, Táborský, Vachoušek (58. Krátký), Nivaldo - Salami. Trenér: Ščasný.
Znojmo: Hrubý - Hnaníček, Odehnal, Helísek, Mudra - Hrošovský, Nepožitek, Lacko (85. Buchta), Crnkič (71. Tomeček) - Vašíček (90.+2 Simerský), Okleštěk. Trenér: Kalvoda.

Jihlava - Slovácko 2:1 (2:0)

Jihlavští fotbalisté po blamáži 0:5 v Příbrami z minulého kola platili divákům vstupné a majitelům permanentních vstupenek uhradili klobásu. Exreprezentační kouč na lavičce Vysočiny udělal oproti svému předchůdci v sestavě jen jednu změnu, místo Teplého se objevil Mikula.

Jihlavští, které poprvé vedl nový trenér Petr Rada, začali náporem, jak jim situace velela. Hned po prvním útoku vybojovali roh, z něhož nic nevytěžili, stejně jako z několika centrů agilního Jánoše. Ty zlikvidoval Melichárek.

Aktivita vydržela domácím sotva deset minut. Slovácko se postupně osmělovalo a začalo hrozit Blažkovi. Pokus o brejk Petra zlikvidoval gólman Vysočiny včasným vyběhnutím, hlavičku Daníčka ukryl do rukavic.

Hosty mohla mrzet hlavně situace z 29. minuty. Vysočina nezahrála ideálně roh, Melichárek dlouhým výkopem vyslal do brejku Petra, který obehrál Marka a ideálně nabil Kerbrovi. Nejlepší střelec Slovácka si ještě posunul míč do vápna, z ideální pozice však o hodný kus minul branku. Neujal se ani pokus Volešáka z přímého kopu.

Vysočina byla v této fázi duelu pasivnější, z ničeho nic ale udeřila. Jungr zatáhl míč po levé straně, jeho centr Jánoš nezpracoval, míč se ale šťastně odrazil ke zcela volnému Markovi, který bombou z metru po 326 minutách ukončil jihlavské čekání na gól.

A vzápětí bylo v táboře domácích ještě veseleji. Vaculíkův centr z přímého kopu propadl k osamocenému Tlustému a Melichárek znovu lovil míč ze sítě – 2:0.

„Jediné, co jsme změnili, bylo zahrávání standardní situace. To se vyplatilo právě před druhým gólem, kdy hosté zaspali," mnul si spokojeně ruce Petr Rada

Jeho protějšek měl pochopitelně zcela odlišné pocity. „Byli jsme tři minuty nekoncentrovaní, proto jsme prohráli. Domácí projevili v první půli více nadšení, na což jsme doplatili," zlobil se Svatopluk Habanec.

Po změně stran bylo od začátku živo takřka výhradně před Blažkovou brankou. Vyloženou šanci si ale hosté ne a ne vypracovat. Domácí hrozili z brejků, ale do finální fáze se dostal až v 64. minutě Harba. Melichárek mu však zmenšil střelecký úhel a jihlavský útočník nezamířil přesně.

Otřepané nedáš dostaneš platilo i v pátek v Jihlavě. Valenta dostal ideální nabídku mezi stopery a bez problémů prostřelil Blažka – 2:1. Slovácko mohlo předvést podobný kousek jako jejich soupeř, když takřka vzápětí měl blízko k vyrovnání Kerbr. Jeho hlavička z malého vápna ale bohužel minula Blažkovu branku a Slovácko tak po podzimní derniéře odjíždělo z Vysočiny bez bodu

„Nedokázali jsme naše akce dohrát do šancí, kterých jsme měli poskrovnu. Zápasu by slušela remíza, ale někteří naši hráči nepodali standardní výkon, na který jsme zvyklí. Dneska jsme tady body ztratili," smutnil Svatopluk Habanec.

Nováček na domácí lavičce Petr Rada naopak mohl slavit. „Vsadili jsme na zodpovědný přístup a nasazení, z tohoto pohledu nemůžu klukům nic vytknout. Hráči se vydali ze všech sil, to je pro mě pozitivní. Jsem rád, že to vyšlo, protože jsme všichni věděli, v jaké situaci jsme," radoval se jihlavský kouč po vítězné premiéře.

Branky: 36. T. Marek, 39. Tlustý - 72. Valenta. Rozhodčí: Bílek - Wilczek, Paták. ŽK: Josl - Košút, Mezlík, Valenta. Diváci: 2975.

Jihlava: Blažek - Mikula, Tlustý, Krejčí, Josl - Jungr (86. Karlík), Jánoš (90. Přeučil), Koloušek, T. Marek, Vaculík (72. Kosak) - Harba. Trenér: Rada.
Slovácko: Melichárek - Šimko (86. Haša), Mezlík, Košút, Kuncl - Petr, Daníček (69. Rada), Valenta, Šumulikoski, Volešák (69. Havlík) - Kerbr. Trenér: Habanec.

Fotbalová Gambrinus liga - 16. kolo:

Jihlava - Slovácko 2:1 (2:0), Teplice - Znojmo 1:3 (0:2).

Tabulka:
1. Sparta 15 12 3 0 38:9 39
2. Plzeň 15 10 4 1 35:12 34
3. Teplice 16 8 4 4 35:19 28
4. Liberec 15 7 4 4 15:17 25
5. Dukla 15 6 6 3 17:12 24
6. Mladá Boleslav 15 6 5 4 28:19 23
7. Jablonec 15 6 4 5 28:25 22
8. Slovácko 16 5 4 7 25:27 19
9. Olomouc 15 4 5 6 25:28 17
10. Znojmo 16 4 5 7 18:23 17
11. Jihlava 16 4 3 9 21:31 15
12. Příbram 15 4 3 8 18:31 15
13. Ostrava 15 3 6 6 14:27 15
14. Brno 15 4 2 9 18:25 14
15. Bohemians Praha 1905 15 3 4 8 13:26 13
16. Slavia 15 3 4 8 10:27 13